Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2012. január 26., csütörtök

Alaplé hordós savanyúsághoz

Ez egy roppant egyszerű, és gyorsan elkészíthető alaplé, amibe aztán már csak pakolni kell a különféle zöldségeket.

Ugye sokan voltunk már úgy, hogy szerettünk volna vegyes savanyúságot készíteni télire, de nem egyszerre értek meg hozzá a zöldségek? Én rengetegszer!

A mi kisvárosunkban, kb 5 éve már, szinte mindenki így teszi el a télire valót. De mi is kell hozzá? Először is 2 fedeles vödör, ami legalább 15 l-es!
A készítését, mármint a keverésre gondolok, jobb a szabad levegőn végezni pl: udvar, vagy terasz!

Recept:
8 l víz
1 l 20%-os ecet - Favoritból a legjobb.
4 dkg borkén
1,5 csomag Nátrium-benzoát
1 ek citromsav vagy borkősav
24 dkg só - asztali só!
1,75 kg cukor

Fűszerek:
5-6 db babérlevél
1/2 cs mustármag
1/2 cs koriander
1/2 cs köménymag - szemes
kevés szemes bors - kb 1 maréknyi
szőlőlevél, tormalevél - ami van
kapor - jó nagy csokor, vagy 1/2 cs

Egy fazékban felteszem  főni a víz egy részét. Ha forr, leveszem és ráöntöm a hozzávalókra, majd addig keverem, míg a cukor és a só fel nem oldódik, majd a többi vizet is ráöntöm. És próbálom nem belélegezni! :)

Összeállítás után kb egy hétig érlelem, időnként átkavarom, de nem szükséges. :) Ezután már csak bele kell dobálni a kedvünkre való zöldséget, gyümölcsöt. Gyümölcs alatt a görögdinnyét értem! Gyerekkorom egyik kedvenc savanyúsága! És még a héját is meg lehet enni! 

Nyáron mindig marad ki belőle, miután ráununk, sőt az idény vége felé elég olcsó is, így egy nagyobb dinnyéből (8-10 kg) már tele is van a vödör. Csak kisebb darabokra kell vágni, beledobni, majd néhány nap után egy kissé lenyomkodni, hogy a héja ne se maradjon sötét színű.

Sőt, nyáron még friss savanyúságot is ehetünk akár 2 hét múlva!!!!

Azért kell két vödör hozzá, mert ha elkészült a lé, akkor megfelezem a mennyiségét. Ha ebbe tenném bele a zöldségeket, akkor könnyen túlcsordulna az edény. Így két legyet is üthet az ember egy csapásra, mert lesz egy vegyes savanyúságos és egy savanyú uborkás vödre, vagy esetleg egy dinnyés.
Vegyes savanyú

Uborkás-dinnyés

Ezzel az alaprecepttel bármit eltehetünk akár egészben, akár szeletelve, darabolva idénytől függetlenül, és télen élvezhetjük továbbra is a nyár és az ősz kellemes ízeit! Évekig eláll az alaplé, bár én minden évben másikat készítek. Nem bízom a véletlenre! :)

Csak egy szabad fél óra kell hozzá, és hideg/hűvös helyiség!!! :)

Ha netán, véletlen, elkezdene bebőrösödni, akkor sincs gond! Ilyenkor egy evőkanállal le kell szedni a tetejét, és  hűvösebb helyet kell keresni neki. Ha ilyen nincs, mint pl nálunk, akkor sokszor kb naponta meg kell kavarni. Ha lehűl az idő, akkor már semmi probléma nem lesz vele!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése