Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2012. szeptember 18., kedd

Árpa csíra

Legújabb ötlet, amit kipróbáltam a csíráztatás volt. Nemcsak, hogy fillérekből lehet előállítani, de rengeteg értékes vitaminnal és ásványi anyaggal van tele. Egy nagyon kedves ismerősöm ajánlotta, aki a facén osztotta meg velünk tapasztalatait. Két ezzel foglalkozó honlapot is ajánlott:
  1. http://drimmun.com/csiraztatas/index.php
  2. http://5mp.eu/web.php?a=thaimasszazsinfo&o=IxZjaK2zo

Mindkettőt alaposan átolvastam, átlapoztam, kinyomtattam egy-két infót, és nekiálltam csíráztatni. Először szezámmaggal próbálkoztam, ami nem sikerült. Nem tudom, mit baltáztam el benne, de nem jött össze. Ezért anyukámmal hozattam a tanyából egy nagy zacskó árpát, meg 3 nagy tányér, érett napraforgót. (Vidékiek előnyben!) Kukoricám van itthon a fiúk veteményeséből, így azt nem kellett kérnem. Búzát pedig anyósomtól kérek. Szóval a szezámmag után árpát csíráztattam, mert azt jobban ismerem, mint az előbbit. :) 
Ez bejött! Gyönyörűen fejlődtek a magok, amiket aztán ma meg is kóstolhattunk. Bár lehet, jobb lett volna egy nappal korábban, mert egy kissé kesernyés lett az íze. Mivel tegnap orvoshoz kellett vinni a legkisebbet - kontrollra -, így a kóstolás elmaradt. Sebaj, legközelebb 3-4 nap után kóstoljuk először.
Ma a májkrémes kenyérbe tettem belőle, mert ez volt a tízórai. Hunornak feltűnt, és közölte velem, hogy ő ezt nem szereti, de aztán csak megette. Botondnak nagyon ízlett. Jelenleg egy dobozban tárolom a csírákat a hűtőben. Ha nem fogy el, akkor kiszárítom, és bele fogom tenni a kenyér- vagy a péksüti tésztájába. :)

De egy kicsit bővebben a csírákról:
4-5 nap alatt elkészül, és ráadásul nem kerül sokba, mint télen a különböző zöldségek, gyümölcsök. Egy maréknyi magból egy 750-1000 ml-es befőttesüvegnyi csíránk lesz, ami tele van a szervezetünk számára oly fontos vitaminokkal (A, B-komplex, C, D, E, G, K, U) és ásványi anyagokkal (kálium, kalcium,magnézium, foszfor, jód stb) . Salátákba, joghurtba, szendvicsbe is lehet tenni.
"Árpa (Hordeum vulgare) Az árpa igen régóta ismert, és az egész világon megtermelhető gabona-féle. Jól alkalmazkodik az éghajlathoz. Európába Ázsiából, Egyipto¬mon és Görögországon keresztül jutott el. A görögöknél kultikus szerepe volt, és úgy hitték, hogy növeli az erőt és a férfiak potenciáját. Homérosz Iliászában a bor és a kecske¬sajt mellett szent ételként említik. A néphagyomány szerint testhőmérséklet-csökkentő hatása van, és sok helyütt előszeretettel adják lázas betegeknek, árpanyák formájában pedig érzékeny belű betegeknél tartották gyógyító hatásúnak. Az árpa évszázadok óta a sörkészítés alap-anyaga. Áztatási idő: 12 óra Hőmérséklet: 18—21 °C. Az öblítések és az öntözések gyakorisága: naponta kétszer. Csíráztatási idő: 2—3 nap, 3—5 nap. A csíra hossza: megegyezik az árpaszem hosszával vagy 3 cm-nél rövidebb alakjában használható" (Ránky Edit: Csírazöldség a natúrkonyhában)
Ennél rövidebb szára kell, hogy legyen! :D Max 3 cm!!!
 
Nagyon fontos, hogy a magok lehetőleg VEGYSZERMENTESEK LEGYENEK és vetőmagot még véletlenül se csíráztassunk!!! Étkezésre használható magvakkal próbálkozzunk!
A megfelelő magvakat bio boltokban lehet kapni, de élelmes vidékiek bio gazdálkodótól, vagy saját termesztésből tudnak szerezni/előállítani. Mi biztosan vetünk jövőre napraforgót a kertünkbe, pontosabban a fiúk az övékébe. :)

De hogyan is csíráztassunk?
A magokat egy üvegbe teszem, és egy függöny/tüll darabot ráfogatok egy befőttes gumi segítségével. Dupla mennyiségű vizet öntök rá, mint a magok mennyisége. Az áztatás után a vizet le kell róla önteni, majd az üveget 2-3 percre fejre kell állítani, hogy a felesleges víz is távozni tudjon, ugyanis a pangó vízben megrothadnak a magvak. Reggel, este locsoljuk meg. Napra tilos tenni! Sötétben világos színűek lesznek (B2 vitaminban gazdag), világosban zöldes árnyalatuk lesz (C vitaminban gazdag).

Milyen magvak csíráztathatóak?
  1. hüvelyesek (bab, borsó stb)
  2. gabonafélék (búza, árpa stb)
  3. olajos magvak (napraforgó, tökmag stb)
  4. füvek, fűszernövények (hajdina stb)
Érdemes kipróbálni, mert nagyon egészséges!
Csírázásra fel! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése