Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2013. január 6., vasárnap

Kökényszörp és kökénylekvár

Botond és Hunor tegnap, kiment az apjával a határba, csipkebogyót és kökényt gyűjteni. Hogy el ne tévedjenek, a fiúk vittek magukkal térképeket. De nem is akármilyet! Hunor Nagy Magyarország térképet, míg Botond a Középiskolai Földrajzi Atlaszt. Legalább tudják, hogy merre kell hazajönni! :D
Olvashattátok tegnap a facebook-os bejegyzésemben. Szerencsére 1-1 tál kökényt és csipkebogyót sikerült szedniük. Mivel gyorsan rájuk sötétedett, így ez is nagyon szép mennyiség! 
Ma, miután feltettem az ebédet, nekiálltam lekvárt főzni Erdőkóstoló leírása alapján. 
Lekvár hozzávalók:
kökény
víz
cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk citromsav

A kökényt alapos mosás után, annyi vízzel tettem fel főni, ami majdnem ellepte. Kb 20 percig főztem. A szemeket összetörtem, és kipasszíroztam egy szitán keresztül. Az így kipréselt levet, forrástól számított 20 percig, lassú tűzön főztem tovább. Közben ízesítettem, és tettem bele egy kevéske citromsavat is, hogy szép színe legyen. Mikor készen lett, üvegbe szedtem, és száraz dunsztba tettem.

Szörp hozzávalói:
a kipréselt magok, héjak 
1 citrom reszelt héja
vaníliás cukor
cukor
1 tk citromsav

A kipréselt magokat, héjakat felöntöttem kb 8 dl vízzel és felforraltam. Leszűrtem, ízesítettem, beletettem a citromsavat és citrom héjat. Még forrón üvegbe töltöttem, és a fiúknak is adtam belőle 1-1 dl-nyit.

Először csak kóstolónak kaptak, mert nem tudtam, hogyan reagálnak rá. Botond megvárta, míg Hunor ivott belőle. Ha a kicsinek ízlik, és túléli, akkor ő is megkóstolja. :) És ez így megy minden újdonságnál!
 
Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom! Bár nem tettem bele töménytelen mennyiségű cukrot, mert ezt már nem akartam tovább hígítani. Épp csak annyit tettem bele, amitől kellemes íze lett.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése