Húúú, de el vagyok maradva! Röviden, de tényleg tömören elárulom nektek, hogy rengeteget sütöttem! Volt benne sok ismétlés és új recept is. Új pl a hamburger zsemle, amit nemes egyszerűséggel jól elszúrtam. :) Gyönyörűen megkelt, formázás után, majd lekentem tojással. Erre jól leeresztett, mint a lufi! Úgyhogy kicsit lapos lett, de isteni finom volt. Képet nem csináltam róla, mert nem volt igazán szép. :)))
Aztán a következő új az ökörszem. A receptet itt találtam, mint mindig.
A túrót mindig én készítem itthon. Ehhez jó minőségű házi tejet kell venni, majd felönteni egy lábosba. Én 5 literrel szoktam dolgozni. Ezután csak ott kell felejteni néhány napra. Ha májasan törik az aludt tej, akkor jó. Fel kell kockázni, majd alá kell gyújtani a gáztűzhelyen. Addig kell melegíteni, míg langyos nem lesz (vagy ahogy dédi mondja: tőgy-meleg nem lesz), de ha száraz túrót akarsz - mint a bolti -, akkor forrald fel!
Én jobban szeretem, ha egy kicsit savós, mert akkor kevesebb tejföl kell bele.
Még egy tipp! Gyorsabban megalszik a tej, ha egy kanál tejfölt teszel bele. Így még az íze is finomabb! Krémesebb, lágyabb, selymesebb.... :)
Ha van a közelben bádogboci, akkor onnan vedd a tejet, mert az biztos hazai és jó minőségű! (Nálunk így hívják a tejautomatát a városban.)
Ha meg van melegítve, akkor szűrőruhába kell tenni, és felakasztani valahová. Szűrőruha lehet textilpelus, vagy régi függöny összehajtva.
Én a kamrában szoktam felakasztani két bödön közé. :)
A túrós krémet 1-2 tojással, cukorral, van.cukorral és tejföllel szoktam kikavarni. Most utoljára annyit sikerült bekavarnom, hogy dupla adag muffinhoz és egy adag ökörszemhez lett elég.
Ökörszemről:
Briós tészta kell hozzá, majd ki kell szaggatni egy fánkszaggatóval, a közepébe egy kis üveget kell nyomni, majd ebbe kell tenni a krémet, végül lekenni egy tojással. Húúú, de röviden elmondtam a lényegét! :) Persze ezután 20 percet kell keleszteni.
Aztán a következő új az ökörszem. A receptet itt találtam, mint mindig.
A túrót mindig én készítem itthon. Ehhez jó minőségű házi tejet kell venni, majd felönteni egy lábosba. Én 5 literrel szoktam dolgozni. Ezután csak ott kell felejteni néhány napra. Ha májasan törik az aludt tej, akkor jó. Fel kell kockázni, majd alá kell gyújtani a gáztűzhelyen. Addig kell melegíteni, míg langyos nem lesz (vagy ahogy dédi mondja: tőgy-meleg nem lesz), de ha száraz túrót akarsz - mint a bolti -, akkor forrald fel!
Én jobban szeretem, ha egy kicsit savós, mert akkor kevesebb tejföl kell bele.
Még egy tipp! Gyorsabban megalszik a tej, ha egy kanál tejfölt teszel bele. Így még az íze is finomabb! Krémesebb, lágyabb, selymesebb.... :)
Ha van a közelben bádogboci, akkor onnan vedd a tejet, mert az biztos hazai és jó minőségű! (Nálunk így hívják a tejautomatát a városban.)
Ha meg van melegítve, akkor szűrőruhába kell tenni, és felakasztani valahová. Szűrőruha lehet textilpelus, vagy régi függöny összehajtva.
Én a kamrában szoktam felakasztani két bödön közé. :)
A túrós krémet 1-2 tojással, cukorral, van.cukorral és tejföllel szoktam kikavarni. Most utoljára annyit sikerült bekavarnom, hogy dupla adag muffinhoz és egy adag ökörszemhez lett elég.
Ökörszemről:
Briós tészta kell hozzá, majd ki kell szaggatni egy fánkszaggatóval, a közepébe egy kis üveget kell nyomni, majd ebbe kell tenni a krémet, végül lekenni egy tojással. Húúú, de röviden elmondtam a lényegét! :) Persze ezután 20 percet kell keleszteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése