Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2012. augusztus 18., szombat

Kornspitz Erika módra

Tudom, tudom, azt írtam, egy darabig nem fogok sütni-főzni, mert mégiscsak 2 hete szültem. Na de, tegnap Gizinél megtaláltam az országtorta receptjét. Gyorsan be is pinneltem, nehogy véletlen elfelejtsem, hol is találtam, mert azt mindenképp meg akarom sütni!!! Ezután gondoltam egy nagyot, és szétnéztem a gasztrovilágban, és hamarjában mindjárt össze is állítottam két péksütis receptkönyvet - Limarának hála (sós és édes), amit már ki is nyomtattam az este. (A fiúk mamáztak, a kicsi pedig aludt.) Annyira belelendültem ma az olvasásába, hogy bizony ki kellett próbálnom egy receptet. Természetesen egy kissé átalakítottam, mert nem sok minden volt hozzá itthon, de bátran állítom, hogy fantasztikus íze van így is!
A Limara-féle recept itt olvasható. Köszönöm neked! :)

Az eredeti, osztrák receptúra titkos, de Limara egy nagyon hasonlóval rukkolt elő. Egy kis változtatással ilyen lett az én péksütim:


Hozzávalók:
 20 dkg BL 80 liszt
15 dkg őrőlt pehelymix keverék
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 
2 ek. lenmag
2 tk. só
1-1 mk. őrölt kömény, koriander, bors
1 ek. olaj
1 mk. sütőpor
1 dl natúr joghurt 
2,5 dl víz
2 dkg friss élesztő

Tetejére:
2 ek lenmag
2 ek tökmag
2 ek napraforgómag
2 ek pehelymix keverék

Pehelymix keverék: búza-, árpa,- zabpehely a tescóban kapható, 1 kg-os kiszerelésű, müzliből (5-600ft). Kissé időigényes, de mivel ma volt rá időm, szépen kiszemezgettem belőle az aszalt gyümölcsöket és a kukorica pelyhet, majd egy serpenyőben megpirítottam, illetve daráltam a szemeket.

A tök- és napraforgómagot is én törtem hozzá. Elég sokáig tartott! :)

A tészta összeállításához a fűszereket és a lenmagot megőröltem, majd a kenyérsütőben összedagasztottam a hozzávalókat. Hagytam, hogy duplájára keljenek, majd 8 darabba osztottam, és formáztam őket. - Kisebb téglalapokat nyomkodtam belőlük, majd feltekertem, és a végüket elvékonyítottam. Ezután meghempergettem őket a magkeverékben, bevágtam, majd sütőpapíros lemezre téve duplájára kelesztettem. Vízzel lepermeteztem, és hideg sütőbe téve pirosra sütöttem.

Mivel nekem a köménymag és a koriander mellett volt egy kis hiányérzetem, így tettem bele egy kis borsot. Szerintem így sokkal finomabb!

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a péksüteményed. Én is szeretem az ilyen sok magvas finomságokat, igaz sütni sk. még nem sütöttem.
    Válaszoltam az tortával kapcsolatos kérdéseidre a blogomba.:)

    VálaszTörlés