Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2013. október 9., szerda

Házi ketchup

Nagyon régen jelentkeztem, de most mindjárt 2 receptet is mutatok nektek! Mindkettő nagyon-nagyon finom és egészséges!

Minden évben rengeteg paradicsomot ültetünk, s ha lehet, többfélét is. Általában tetemes mennyiség szokott teremni. Mindez arra sarkall, hogy minél többféle ételt el tudjak vele készíteni. Ez ,természetesen, magával hozza a termékek széles skáláját, amiket szeretünk, és amiket szeretnénk magunk is elkészíteni. Ezért ebben az évben először ketchupot főztem. Egyelőre nem a legjobb, de kiindulásnak tökéletes! (Nagyon megszoktuk a bolti változatot.) Mivel a termés sem volt jó (nagyon lassan ért be a paradicsom!) és a fagyok is tönkretették a bokrokat, így majd jövőre kísérletezek tovább! Az idén, szerencsére, sikerült 4 litert készítenem, amire roppant büszke is vagyok!


Hozzávalók:
5 kg paradicsom
2 fej hagyma
2-3 fej fokhagyma
2 ek olaj
3 dl almaecet
1 kk szegfűszeg
1 kk fahéj
1 kk fekete bors
2 kk só
2 ek mustár
50 dkg cukor

A hagymát apróra vágom, és az olajon megpirítom, majd félreteszem. A paradicsomot paradicsomdarálón ledarálom, majd egy nagy lábasban felteszem főni. Mikor már sok leve van, kiveszek belőle egy fél befőttesüvegnyit (befőttesüvegbe), ráöntöm a megpirított hagymát, és botturmixszal összeturmixolom, hogy biztos ne legyen darabos. A fűszerekkel és az almaecettel együtt hozzáöntöm a többihez. Folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg sűrű nem lesz. Ez kb 3-4 óra hossza. Folyamatosan kóstolgatni kell, mert előfordulhat, hogy tovább kell édesíteni! 
Ebből a mennyiségből 2,5-3 l ketchup készíthető, attól függően, mennyire szeretjük sűrűnek a ketchupot. 

Jó étvágyat hozzá!
E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése