Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2013. október 9., szerda

Házi Piros Arany

Ez az egyik legjobb receptem! 

Ezidáig legalább 7 üvegnyit ettem meg belőle csak én! Nem kell megijedni, nem nagy üvegről van szó, csak bébiételes nagyságúról. :) Míg Csongor kicsi volt, vettünk neki néha-néha bébiételt. Az üvegeket nem dobtam ki, mert tudtam, kelleni fognak, ha készítem a piros aranyat! Célszerű ilyen kicsi üvegekbe tenni, mert könnyen romolhat!


Hozzávalók:
3 kg pritamin paprika
1,5 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
7 csapott ek só
1 púpos ek cukor
1 l étolaj

A hozzávalókat ledaráltam, egy nagy lábasba öntöttem, ízesítettem, és 1 órán át főztem közepes lángon. Forrón üvegekbe szedtem, majd száraz dunsztban hagytam kihűlni. Mindenesetre nem bíztam a véletlenre a szavatosságát, ezért tettem bele Nátrium benzoátot, kb fél zacskónyit még akkor, mikor főztem.

Címszavakban ennyi az egész recept! Nem kell túlbonyolítani! :)

Nagyon oda kell figyelni, hogy milyen ételízesítőt használunk hozzá, ugyanis, előfordulhat, ha nem figyelünk oda, túl sós lesz az étel! Én házi vegetából készítettem, így nekem kellett ez a 7 ek só. Viszont, ha boltit használunk, akkor figyelembe kell venni, hogy azok nagyon sok sót tartalmazhatnak!

Jó étvágyat!
E

Házi ketchup

Nagyon régen jelentkeztem, de most mindjárt 2 receptet is mutatok nektek! Mindkettő nagyon-nagyon finom és egészséges!

Minden évben rengeteg paradicsomot ültetünk, s ha lehet, többfélét is. Általában tetemes mennyiség szokott teremni. Mindez arra sarkall, hogy minél többféle ételt el tudjak vele készíteni. Ez ,természetesen, magával hozza a termékek széles skáláját, amiket szeretünk, és amiket szeretnénk magunk is elkészíteni. Ezért ebben az évben először ketchupot főztem. Egyelőre nem a legjobb, de kiindulásnak tökéletes! (Nagyon megszoktuk a bolti változatot.) Mivel a termés sem volt jó (nagyon lassan ért be a paradicsom!) és a fagyok is tönkretették a bokrokat, így majd jövőre kísérletezek tovább! Az idén, szerencsére, sikerült 4 litert készítenem, amire roppant büszke is vagyok!


Hozzávalók:
5 kg paradicsom
2 fej hagyma
2-3 fej fokhagyma
2 ek olaj
3 dl almaecet
1 kk szegfűszeg
1 kk fahéj
1 kk fekete bors
2 kk só
2 ek mustár
50 dkg cukor

A hagymát apróra vágom, és az olajon megpirítom, majd félreteszem. A paradicsomot paradicsomdarálón ledarálom, majd egy nagy lábasban felteszem főni. Mikor már sok leve van, kiveszek belőle egy fél befőttesüvegnyit (befőttesüvegbe), ráöntöm a megpirított hagymát, és botturmixszal összeturmixolom, hogy biztos ne legyen darabos. A fűszerekkel és az almaecettel együtt hozzáöntöm a többihez. Folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg sűrű nem lesz. Ez kb 3-4 óra hossza. Folyamatosan kóstolgatni kell, mert előfordulhat, hogy tovább kell édesíteni! 
Ebből a mennyiségből 2,5-3 l ketchup készíthető, attól függően, mennyire szeretjük sűrűnek a ketchupot. 

Jó étvágyat hozzá!
E