Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2013. március 31., vasárnap

Képviselőfánk

Mindig is féltem tőle, mert nagyon bonyolultnak tűnt, aztán tegnap kiderült, szó sincs ilyenről! Rendkívül egyszerű, és nagyon finom! Ráadásul az egyik kedvencem!
 Hozzávalók:
 2,5 dl víz
10 dkg margarin
25 dkg liszt
6 tojás

A vizet a margarinnal jól felforraltam, majd beleszitáltam a lisztet. Addig kell kavarni, míg el nem válik az edény falától. (Hasonlóan készül, mint a házi gyurmám!) Ha kész, a tűzről leveszem, és jól kihűtöm. Ezután  egyenként beleütöm, és ELKEVEREM a tojásokat. Fontos, mert külön-külön jobban alakul majd.

Először megpróbáltam a kenyérsütővel kikavartatni, de nem jött össze, utána megpróbáltam saját kézzel. Na az egy örökkévalóságig tartott volna, ezért a kézi habverővel kevertem ki. Ezzel a legjobb!
A formanyomást is kétféleképp próbáltam. Először keksznyomóval, de az gyorsan megadta magát, majd sima zacskóba tettem, levágtam a sarkát és próbáltam kis csomókat nyomni a sütőpapírra. Többé-kevésbé sikerült is. :)
Kb 30 percig sütöttem közepes lángon. A sütő aljába természetesen tettem egy tál vizet is, hogy szépen feljöjjenek a kis "gombócok". :)


Vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltöttem.

Jó étvágyat hozzá!
E

Kalács

Ezt egy kissé elszúrtam, mert nem akart normálisan kelni - fogalmam sincs, miért -, de az íze nagyon finom volt!

Hozzávalók:
3 dl habtejszín
2,5 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
csipet só
5 ek cukor
2 db tojás

tetejére: 1 tojás

 A hozzávalókat a kenyérsütőben 20 percig dagasztom, majd a tésztát egy tálba téve duplájára kelesztem. 8 felé vágtam, kisodortam, és megpróbáltam összefonni. Elméletileg nyolcasfonással akartam készíteni, de nem nagyon ment. A végét, már csak találomra fontam. Szerintem egész jó lett! A tetejére 1 tojást kentem.
Először jénaiban kezdtem sütni, hogy minél jobban felhúzza a gőz, majd a tetejét levéve folytattam tovább.

E

Sajttekercs

Húú, jó régen nem jártam erre! Bocsi! Kárpótlásként most hoztam néhány finomságot!

Az idén elhatároztam, hidegtálat készítek a húsvétvasárnapi reggelire. Nem kell valami nagy dologra gondolni: sonka, tojás, kalács, és sajttekercs. 


A tojások még főttek. :)
Hozzávalók:
2 db tömlős sajt - natúr
trappista sajt
sonka
5 db főtt tojás
1 ek mustár
1 csokor petrezselyem
só, bors
10 + 5 dkg vaj

 Egy közepes tepsibe szilikonos sütőpapír teszek, hogy az elkészült ételt könnyen fel tudjam tekerni.
A trappista sajtból annyit szeletelek, hogy be lehessen vele teríteni a tepsit. Ez kb. 10 szeletke. A maradék sajtból reszelek még rá egy vékony réteget, majd sütőbe teszem kb 3 percre. A lényeg, hogy összeolvadjanak!
Míg ez melegszik, elkészítem a krémet. A tömlős sajtot a petrezselyemmel, sóval, borssal, és a tojások (apróra vágott) fehérjével és 10 dkg vajjal jó alaposan kikeverem. A sajtot kiveszem a sütőből, rákenem a  sajtos krémet. Erre teszem a vékonyra szelt sonkákat, majd ennek tetejére kenem a sárga tojáskrémet, (Ez a tojások sárgájából, 5 dkg vajból és 1 ek mustárból áll.) végül feltekerem, és hűtőbe teszem. Nálunk egy éjszakát volt benn a hűtőben.


Rendkívül finom!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
E