Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2012. december 31., hétfő

Sült zöldségek Jamie módra

Mi mást is csinálnék ilyenkor szilveszterkor? Hát most blogolok, míg várom a kedvenc műsorom: a szolnoki színház előadását Határtalan zene címmel. Minden évben ezt nézem. IMÁDOM!!! Ja, és a férjem éjszakás, és mivel a fiúk alszanak, így csak vagyok. :) ...

Karácsony után egy kedves nagynéni megjegyezte: "Idén Jamie volt a 'szakács'?" Hát igen! :) Mostanában rengeteg karácsonyos főzőműsort néztem a tv-ben, aminek java Jamie Oliver-től származott. Imádom a receptjeit, az étel- és életszemléletét! Másik favoritom  Hugh Fearnley Whittingstall. De visszatérve Jamie-hez. Egy remek zöldséges ételébe szerettem bele, amit a honlapjáról le is tudtam szedni. Igaz le kellett fordítani, de semmi az egész, csak kitartás kell! :)


Sajnos jó pár zöldségem nem volt itthon, így csak ezzel a hárommal kellett beérnem: krumpli, cékla, répa.
Furcsálltam, hogy minden zöldséget külön-külön kell fűszerezni, kezelni, majd egyben sütni. Ilyet még nem csináltam!

Hozzávalók:
cékla
balzsamecet
só, bors
majoranna
olaj
fokhagyma

krumpli
vaj/margarin
só, bors
zsálya
1 db mandarin héja
olaj
 fokhagyma

répa
1 db mandarin leve
rozmaring
só, bors
olaj
 fokhagyma

 Direkt nem adtam meg pontos mennyiséget a zöldségekhez, mert mindenki maga döntse el, mennyit szeretne egyszerre enni! :)
A zöldségeket feldaraboljuk (cékla negyedelve, répa egészben, vagy hosszában kettévágva, krumpli egészben), majd külön-külön edényben megfőzzük. Innentől kétféleképpen haladunk tovább. 

A krumplit egy tepsibe tesszük úgy, hogy ne legyenek egymásra halmozva. Szépen sorakozzanak egymás mellett. 4-5 ek vajat teszünk alá, majd sütőben aranybarnára sütjük. Mikor ez készen van, egy kicsit, de tényleg csak egy icipicit megnyomkodjuk őket. Éppen csak megtörjenek. Ekkor szórjuk meg a páccal, és tegyünk mellé egy mandarin héját, és süssük további 20-30 percig.

Mikor a cékla és a répa készen vannak, mindegyiknek készítsük el a mártását, és forgassuk bele. Tehát a céklát beleforgatjuk a balzsamecetes-majorannás mártásba, majd egy nagyobb tepsi egyik végébe tesszük. A répára locsoljuk rá a mandarinos-rozmaringos levet, és tegyük a tepsibe a cékla mellé. Sütőben süssük tovább kb 20-30 percig.

Míg a zöldségekkel bíbelődtem, a férjem elkészítette a rántott szeleteket, sőt meg is sütötte. A sült tyúkot én sütöttem. Szeretek egyszerre több mindent sütni a sütőben, mint most is: belül a tyúk sült, elöl a krumpli, majd a zöldségek. (Természetesen keresztben voltak a tepsik.) Utána pedig a kenyeret tettem be. Ahhoz képest, hogy milyen sok mindent készítettem, az ebéd déli 12-re készen volt, mint mindig. :)

De tegyük tisztába, mi is volt az ebéd: tyúkhúsleves csigatésztával, sült zöldségek, rántott szelet, sült tyúk, csokitorta (ezt előző nap sütöttem). Nem is olyan vészes mennyiség! :)

Ezt mindenképpen ki kell próbálni, mert ez egy igaz ízorgia!
Jó étvágyat hozzá!

Sajtleves

A napokban kitaláltam, hogy sajtlevest fogok főzni. Gyorsan kerestem a neten recepetet, de egyik sem tetszett, ezért egy saját variációt készítettem.
Hozzávalók:
1 ek vaj/margarin
1 fej vöröshagyma
2 ek liszt
3 gerezd fokhagyma
házi vegeta
tejföl
szerecsendió
só, bors
10 dkg reszelt sajt

A vajon megpirítjuk a hagymát, majd lisztet szórunk rá. Kis pirítás után felengedjük vízzel, és beletesszük a kockára vágott fokhagymákat. Ízesítjük, kb 5 percig főzzük még, majd reszelünk bele sajtot. Ha kissé hígnak és üresnek tűnik, akkor lehet bele tésztát is főzni. Én az anyósom féle házi tésztát tettem bele. 

Nagyon finom!
Jó étvágyat kívánok!

E

Húsos lepények

Egy este a maradék makarónihoz készítettem tésztát, és készítettem el ezeket a húsos lepényeket. Mivel kevés volt a szósz, így főztem hozzá mártást, amibe lecsókolbászt tettem. A lepényeket akkorára formáztam, amekkorát a család szeret: voltak kicsik a gyerekeknek, közepesek nekem, és óriásiak a férjemnek. A receptet Limaránál találtam, majd a saját ízlésemre faragtam.
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
20 dkg öregtészta
2 tk só
2 ek olaj
2 dl tej
2 dl joghurt
2 dkg élesztő

Mártás:
1 fej hagyma
1 ek vaj/margarin
3 dl tej
2 ek liszt
szerecsendió
só, bors
sajt

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőben kidagasztom, majd egy kisebb kompótos tállal fánkformákat szaggatok. Kb olyan vastag is. Meleg helyen a duplájára kelesztem őket. Ha megfelelő méretűek, akkor a lángos mintájára formázom, majd megtöltöm a töltelékkel, sajtot szórok rá, és ismét hagyom kelni. Így könnyű, lágy lesz a tésztája.

A mártáshoz a hagymát a vajon megfuttatom, meghintem a liszttel, majd felöntöm a tejjel. Ízesítem, és addig főzöm, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, lecsókolbászt, vagy bármilyen másik kolbászt apróra kockára vágva beleszórom.

Jó étvágyat!

Raffaelló

A gyerekek egyik nagy kedvence a házi raffaelló. Mi tagadás, én is imádom!

Hozzávalók:
30 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
30 dkg kávékrémpor
30 dkg + 10 dkg kókuszreszelék
25 dkg margarin
1 dl víz
sótlan mogyoró
ételfesték: zöld, piros

Az 1 dl vízből, a van.cukorból és a cukorból szirupot főzünk. Amikor teljesen felolvadt a cukor, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd tegyük bele a margarint. Ha teljesen kikavartuk, akkor öntsük bele a kávékrémport, és a 30 dkg kókuszreszeléket. Alaposan keverjük össze - vigyázat kissé nehézkes! Ezután tegyük hidegre, hogy könnyen formázható legyen.
Általában este szoktam készíteni, majd másnap formázom. A golyók közepébe 1-1 szem mogyorót teszek, amihez a mogyorót a gyerekek szokták törni. Most, hogy karácsonyra készült, így ételfestékkel festettem azt a kókuszreszeléket, amiben megforgattam a golyókat. A fiúk teljesen odavoltak érte! Mivel nem sikerült minden szemet egységes színűre festeni, így maradtak benne fehérek is, ezáltal még különlegesebb volt a színe.

Jó étvágyat!

Bolti gyümölcslé helyett

Az elmúlt hetekben készítettem, még akkor ovi is volt a fiúknak, csak időm nem volt feltenni. :)


Hozzávalók:
30 dkg sütőtök sütve
1 db alma
1 db banán
minimális cukor/méz
víz
csipet só

A hozzávalókat egy turmix segítségével , és tetszés szerinti vízmennyiséggel, összeturmixoljuk, ízesítjük. Ezzel az egyszerű lépéssel már el is készítettük a gyümölcslevünket. Az ízét tekintve csak a banán érződik ki rajta. Az almától kásásabb, a sütőtöktől krémesebb lesz az állaga. 

A gyerekek nagyon szeretik. Sajnos csak egy icipicit kóstolhattam belőle, hogy megbizonyosodjak róla, elég édes-e, mert szoptatok. Ha jól emlékszem, 1 tk cukrot tettem bele. Szóval nem volt az a bolti édes íz benne. Az ízeket a csipet sóval még intenzívebbé tehetjük. Ha valaki idegenkedik tőle, akkor egy csepp citromlével helyettesítheti. Egy hátránya van csak, vagy inkább kettő: 1. gyorsan fogy, 2. csak kevesebb mennyiséget készítsünk, mert gyorsan romlik!

E

2012. december 21., péntek

Szaloncukor házilag

A mai nap eredménye: diós-trüffeles, kókuszos-trüffeles, rumos-marcipános, rumos-meggyes-gesztenyés szaloncukor. A zselés nem lett jó, mert melegen olvad. De legalább a többi nagyon finom! A fiúk folyamatosan lopkodják, úgyhogy zárni kell a kamraajtót. :) Holnap becsomagoljuk, és este kitesszük az asztalra a Jézuskának, hogy elvigye, ugyanis most a Jézuska segítői voltunk! :)
Olvashattátok a facebook-os bejegyzésemben. :)
Mivel szörnyen lusta vagyok külön-külön bejegyzésben írni a más-más fajtáról, így most egyben rátok zúdítom! :)







Bal felső: rumos-meggyes-gesztenyés, mellette rumos-marcipános , az alsó kettő trüffel: kókuszos és diós "bundában". :)

Trüffel:
Ez egy roppant egyszerű recept, amit a minap láttam Jamie-től a tv-ben.

3 dl habtejszín
300 gr csokoládé (nálam fele-fele ét- és tejcsoki)
5-8 dkg vaj/margarin

Egy porcelán tálat a hűtőbe tettem, csak úgy üresen, hogy, ha véletlenül túlforralnám a tejszínt, akkor se csapódjon ki a csoki! Szóval a tejszínt feltettem melegedni, közel forrpontig. Akkor jó, ha gőzöl. A csokit beletörtem a tálba, majd ráöntöttem a forró tejszínt. Szépen elkevertem, majd hozzáadtam a meleg keverékhez a margarint. Alapos keverés után kitettem a kamrába hűlni. Másnapra már kész is volt! Ezután, kiskanállal, kisebb adagokat szedtem ki, amelyeket dióban és kókuszreszelékben hempergettem meg. Formázni is csak ezután tudtam.
Ha nem elég édes, nyugodtan lehet beletenni cukrot is.

Rumos-marcipános
200 gr mandula
15 dkg porcukor
2 púpos ek kandírozott narancshéj - saját
1 üveg rumaroma
keksz
étcsoki

A mandulát megőröljük, majd a porcukorral, rummal, narancshéjjal és egy kevéske vízzel masszává gyúrjuk. Ha kissé lágy lenne, tegyünk bele kekszet. Én is így jártam! :) Édes, omlós kekszet reszeltem hozzá. Étcsokiba forgassuk!

Rumos-meggyes-gesztenyés
40 dkg gesztenyemassza
fél üveg rumaroma
cukor
van.cukor (ezek ízlés szerint, de én nem tettem bele)
meggy - fagyasztott vagy befőtt mindegy

A hozzávalókat összedolgozzuk, miután a gesztenyét lereszeltem, majd kis golyókat gyúrtam, amikbe beletettem a szem meggyet. Óvatosan hengergettem, majd étcsokiba mártottam. Ha túl nagy lenne, és nem tudjuk kisebbre készíteni, mert törik, akkor egyszerűen csak vágjuk félbe, és aztán mártogassuk! 

A legtovább a formázás, és a csokiba mártás tartott, de kárpótol az időért az íze! 

Jó étvágyat!

2012. december 8., szombat

Mézeskalács és Mézeskalács házikó

Még életemben nem sütöttem mézeskalácsot, pedig tényleg egyszerű, és ez a recept nagyon jó!!!! A Petritsék-féle receptet próbáltam ki.

Nem lett valami hiper-szuper a mézeskalácsház, de elsőre azért egész jó, nem? :)





"Hozzávalók:
  • 80 dkg liszt
  • 300 g margarin
  • 1,5 dl méz
  • 30 dkg cukor
  • fahéj, gyömbér, szegfűszeg vagy egyszerűen mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 tojás
  • (20 gr) szódabikarbóna

A tészta elkészítése:

A margarint a mézzel, cukorral és a fűszerekkel felfőzzük (nem kell felforrnia, elég 40-50 fokra melegíteni, hogy a méz értékes anyagai minél kevésbé sérüljenek). Kihűlés után hozzáadjuk a tojást és a szódabikarbónával elkevert lisztet, és alaposan átgyúrjuk.
Ezután a tésztát hűvös helyen néhány órát pihentetjük, célszerű másnapig várni a további munkával."  Petrits Mézeskalács
 A mázhoz:
20 dkg porcukor
1 tojásfehérje

Addig kell verni, míg nem csöpög le a habverőről.

Annyi hiba csúszott bele a készítésbe, hogy a fiúkkal dolgoztam a tészta készítésekor, és Botond nem finom lisztet hozott be, hanem kenyér lisztet. Persze ez nem akkor tudatosult bennem, hanem mikor a kész tésztát hűvösre tettem, és rendet raktam! :)

Az íze már akkor is jó volt, de sütés után isteni lett!!!! Mindjárt el is fogyott a fele! 

Ez a maradék! :D









 A segítőim:


További szép estét!

2012. december 5., szerda

Kandírozott citrushéj

Jó két héttel ezelőtt kipróbáltam, hogyan kell a narancs héjat kandírozni. Nagyon jól sikerült, csak nem készítettem fotót! :) Mivel még van a boltiból, így csak később készítek megint sajátot.
Először egy kicsit féltem tőle, de nagyon gyorsan készen lett! Igazából, a narancssalátámból kikerülő héjak már elő is vannak készítve hozzá!

Hozzávalók 4 főre:
4 db narancs - 1db/fő
5-6 dl víz
5-6 ek. cukor

A vízből, cukorból és a narancsok apróra vágott héjából főzetet készítünk. Akkor lesz jó, ha teljesen megfőtt. Ekkor lefedve pihentetjük, kb. fél órát. Az idő letelte után kivesszük a narancsok héját, és durvára tört cukorral meghintjük. Jól átkeverjük, és hűvös helyen 3-4 nap alatt kiszárítjuk. A fölösleges cukrot fel használni, miután kivettük belőle a héjakat.

A levet pedig befejezzük a jól bevált narancssalátának!
Tipp: Mivel ez 4 narancs héjából készült a főzet, így érdemes felhígítani! Hígítási arány 1:4

Így a káposzta is megmarad, no meg a kecske is jóllakik! :D Azaz, nincs semmiféle hulladék, mindent felhasználunk! :)

E