Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2012. október 23., kedd

Sütőtökgolyó

Kissé lemaradtam a blogolással, aminek köszönhetően kimaradt a gombakrémleves, és a sütőtökkrémleves 2 variációja is. Igyekszem pótolni! :)

Holnap, Botond, gyümölcsnapos az oviban. Eddig minden évben gyümölcsöt vettünk, de most gondoltam egy nagyot, és inkább sütőtökgolyót készítettem. Sok kisgyerek nem szereti a sütőtököt, de ezt garantálom, megeszik! Botond folyamatosan kanalazta, míg én golyókat formáltam belőle. Tudja, hogy ez mi, szereti is, de még mindig nem hajlandó megenni a sütőtököt csak úgy sülten! Ezzel ellentétben, Hunor nem hiszi még mindig el, hogy ez is abból a sütőtökből van, mint ami a sütőben van, ezért inkább meg se eszi! Ki érti ezt? :)
Szerintem pedig nagyon ízletes!


Ekkora tálcával lett! :D

Hozzávalók:
1 kg sütőtök - sütve
1-2 narancs leve, reszelt héja - ennek híján 2 narancsaroma, és 2 marék kandírozott narancshéj
20 dkg kekszmorzsa
15-20 dkg gabonapehely/dió
müzli, vagy kókuszreszelék

A sütőtököt cukrozva megsütöm, majd még melegen kikaparom, összetöröm, hozzáadom a hozzávalókat, és jól kidolgozom. Vizes kézzel golyókat gyúrok belőle, majd meghempergetem kókuszreszelékben. Ha az nincs, akkor nagyon jó a müzli is. Mivel eleve cukrosan sütöm, így nem kell bele több cukor!

Mivel a szüleim termesztették a tököt, így az ingyen volt. Az összes költségem 4-450 ft volt. Persze több lett, mint ezzel az egy tálcával, csak az már elfogyott. :)


Jó étvágyat!

2012. október 12., péntek

Házi vegeta

Most lett teljesen kész, de amúgy ezen dolgozom már lassan 2 hónapja! Irtó lassan száradnak a zöldségek, mióta nincs meleg, bár most, hogy begyújtottunk, már ez sem lehet probléma! :) Annyi mindent szárítunk jelenleg, hogy nincs szabad gáztepsim se! Még a fürdőben, a konvektoron (mert ott még az van) is paprika szárad, no meg a kandallón, az eresz alatt is van 4-5 füzér, meg a garázsban is! Szegény zöldségem is épp, hogy elfér a paprika mellett a fürdőben! Ő már a második adag a szárításban, de lesz még hozzá egy adag sárgarépa is! Az a jó ebben a vegetában, hogy akármilyen maradék zöldség keletkezik a konyhában, azt simán bele lehet tenni, miután megszáradt! :)

Rengeteg mindent szárítottam hozzá! Az össz. súlya: 4-5 kg körül mozog. Azért kb, mert kiakadt kis konyhai mérlegem! :D Az üveg, amiben benne van ,3-4 literes, szóval elég nagy!



Nem sok sót tettem hozzá, kb 15 evőkanálnyit, de nyugodtan mehet még mindig bele, mert édes! Az ételeknek rendkívül finom ízt ad!!!

Hozzávalók:
2,5 kg sárgarépa
2,5 kg petrezselyemgyökér zöldjével
3 nagy zeller zöldjével
3-4 db karaláb
1 fej karfiol
2-3 fej vöröshagyma
4-5 fej fokhagyma
5 kg paprika vegyesen
só ízlés szerint

1-1 zacskónyi rozmaring, koriander, majoranna
2 zacskó lestyán
(jövőre saját termesztésűt akarok bele)

A zöldségeket alapos mosás után, de pucolás nélkül reszeltem le, majd szárítottam, végül teljes száradás után daráltam. Azért nem pucoltam meg, mert így nem pazarolok semmit sem az értékes hozzávalókból. Különben is nagyon sok lenne a zellergumó hulladéka, amit valljunk be, pocsékolás lenne kidobni!

Próbáljátok ki, mert ebben biztos nincs sok-sok E adalék!

E

Kiegészítés:
A lestyán hiányzott még a vegetából, mint azt utóbb megtudtam egy kedves ismerősömtől. Sajnos a kertünkben még mindig nincs ilyen növény, ezért boltban vásároltam 3 zacskó lestyánt. 2 zacskóval borítottam bele a vegetámba, jól összeráztam, és láss csodát: pont olyan lett az illata, mint a bolti változatnak! A maradék 1 zacskó jelenleg a fűszergyűjteményem gyarapítja. :)

Hálásan köszönöm, neked kedves ismerősöm, hogy általad tökéletesíthettem!

További kiegészítés:
Tudtátok, hogy a Maggi kockáknak mennyi a szárított zöldségtartalma? Ledöbbenve olvastam, hogy az Erőlevesé kemény 2%, míg a Szárnyashús-leveskockáé 0,9%!!!!! A többi mind-mind ízfokozó, só, keményítő! 
Ezért tettem 1-1 zacskó rozmaringot és majorannát is bele. Az íze fenomenális!!!! Épp húsleves rotyog a fazékban, aminek az íze sokkal jobb lett tőle! Mivel jót tesz neki a koriander is, így azt is őrlök bele. Abból is 1 zacskónyit teszek bele, miután jól összetörtem! :) 

Kiegészítés 2013:
 Az idén újabb növényekkel gazdagítottam a vegetát: vetettem céklát, paszternákot, zöldséget, sárgarépát, karalábét. Ezeknek a leveleit (kivéve a paszternáknak, mert az nem ehető) is felhasználtam száradás után, megőrölve. A különböző leveszöldségeket is jól megmosom hámozás előtt, és a héját félreteszem száradni, majd ezt is beleteszem. Szinte minden mehet bele, amit el tudunk benne képzelni! (A krumplit hanyagolnám!)

2012. október 8., hétfő

Sütőtökpüré

Most jutott eszembe, hogy erről még nem írtam, pedig a napokban készült ez is. Semmi nagy ördöngösségre nem kell gondolni! Amennyire egyszerű, olyannyira nagyszerű is!

De ki ne szeretné?! Nincs is annál jobb, mint a hűvös, csípős, szeles napokon érezni a levegőben a frissen sült tök illatát, majd az asztal mellé leülve elfogyasztani belőle 1-1 darabot! Egy igazi őszi finomság, melyet alig várok minden évben, hogy ehessek!

Hunorom imádja a sült sütőtököt, Botond pedig meg sem eszi. Ezért gondoltam egy nagyot, és egy fél sült tököt kikapartam, majd villával összetörtem. Sült hús és párolt zöldség vagy krokett és rizsgombóc mellé nagyon ízletes köret! Egyszerre lehet érezni a sós, édes és fűszeres ízeket. Hihetetlenül kiemeli az ételek ízét, s így egy fergeteges ízélményt ad!
Ahhoz képest, hogy azt gondoltam, mind el fog fogyni, tévedtem. Ugyanis Hunor meg sem kóstolta, mert ő csak a sült tököt szereti, ezt nem. Botond pedig épp az ellentéte. Ő ezt ette inkább, de a sült tököt nem. Így megmaradt egy kisebb adag, amit szépen elcsipegettem. :D

Elkészítés:
Egy sütőtököt 8 részre vágunk, kimagozzuk, majd jól becukrozzuk és sütőben addig sütjük, míg jó puha nem lesz.

Nagyon laktató a fent említett ételekkel kombinálva! Érdemes kipróbálni, mert nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is! 
A sütőtökben az alábbi vitaminok találhatók meg: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav. Fogyasztása meghűlések esetén, vagy gyulladásos tünetek esetén ajánlott! Mindezek mellett szebbé teszi a bőrt is. A népi gyógyászatban hashajtóként alkalmazták, továbbá segíti a máj működését, szív és koszorúér problémák megelőzésére is használható.További érdekességek itt találhatóak.

Tipp:
A maradék sütőtököt bele lehet keverni a kifli-, zsömle-, ill. muffin tésztájába is. (Botond pl szereti a narancsos-mákos-sütőtökös muffinomat. Legközelebb arról írok!)

Következő, várható blogbejegyzések:
sütőtök golyó, narancsos-mákos-sütőtökös muffin

Jó étvágyat hozzá!

Krokett és rizsgombóc

A fiúk nem akarják megenni a párolt zöldséget. Ez nagy szívfájdalmam! Ezért egy kis rafinériával krokettet és rizsgombócot készítettem nekik a másnapi sült hús mellé. Mondanom se kell, kinyalták a tálat is!

Csak a krokettet sikerült lefényképeznem, mert abból maradt. A rizsgombóc gyorsan elfogyott.

 
Krokett hozzávalók:
maradék párolt zöldség
tojás
zsemlemorzsa
liszt
só, bors, szerecsendió

Rizsgombóc hozzávalói:
maradék párolt zöldség
maradék főtt rizs
tojás
zsemlemorzsa
liszt
só, bors, szerecsendió

Mindkettő ugyanúgy készül, csak másképp kell őket formázni.

Krokett:
A párolt zöldségeket péppé törjük, és összekeverjük a fűszerekkel. Hengereket formálunk belőlük, majd panírozás után forró olajban kisütjük.

Rizsgombóc:
A párolt zöldségeket péppé törjük, és összekeverjük a fűszerekkel és a rizzsel. Gombócokat formálunk belőlük, bepanírozzuk és forró olajban kisütjük.

A gyerekek elmondása szerint ez a kedvenc ételük. Bár, ha tudnák, mi volt benne?! :DDD

Jó étvágyat!

Kifli magyarosan

Kifogytam mindenből a hónap végére, ezért a hűtőben és a kamrában nézelődtem, miből is készítsek tízórait. Találtam hagymát, szalonnát és még egyéb dolgokat. Mivel nem fogunk mostanában szalonnát sütni, sajnos, így abból készítettem most a kiflit. Mangalica szalonnánk van - rengeteg táblával -, így abból csak 3 szeletet vágtam a kiflihez. Tudni kell róla, hogy kb 10-12 cm vastag! A bolti ennek csupán töredéke. Így, ha valaki abból készíti, akkor több szeletet szeljen!


Hozzávalók :
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor
3 dl langyos tej
2 tk só
1 db tojás
1 ek olívaolaj
feltét:
 pirospaprika
szalonna
só, bors
1 nagy fej hagyma
 
A kenyérsütőbe tettem a hozzávalókat, majd miután készen lett a dagasztás, meleg helyen tovább dagasztottam a tésztát a duplájára. Kinyújtottam, megpróbáltam kör formába, hát nem nagyon jött össze. Ezután zsírban lepirítottam a kockára vágott szalonnát, és üvegesre pároltam benne a hagymát, majd rákentem a tésztára, amit ezután 16 db-ba vágtam. Megszórtam sóval, borssal, pirospaprikával. Feltekerés után a tetejét is paprikával szórtam be. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.

Jó étvágyat!

Rizskók csokimártással

Gyerekkorom kedvence a rizskók csokimártással. Amikor nyáron a barátnőmnél nyaraltam Maroslelén, az anyukája sokszor készítette ezt nekünk vacsorára. Ez volt az egyik kedvencünk, a másik meg a lecsós tojás. Annyira finoman készítette Marika néni, hogy nem tudtam ellenállni neki. A gyerekeimnek most készítettem először. Nem tudom, miért nem készült ilyen hamarabb, pedig egyszerű az elkészítése! Egyszerű tejberizs az alap. :)

Öntet nélkül fotóztam le.

Hozzávalók:
25 dkg rizs
1 l tej
3 db tojás
1 db citrom reszelt héja és néhány csepp citromlé
csipet só
10 dkg margarin

Először is elkészítjük a tejberizst. Ennek nem lesz leve, mert épp ezt szeretnénk. Amikor kihűlt hozzákeverjük az előzőleg margarinnal kikavart tojássárgáját, illetve ráreszeljük a citrom héjat, és meglocsoljuk néhány csepp citromlével. Jó alaposan elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a rizshez. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép piros nem lesz. Ezalatt elkészíthetjük hozzá a csokimártást, ami nem más híg csokipuding. 

Tipp: csoki, vanília és eper mártás is illik hozzá.

Lehet hidegen, melegen is enni. Nálunk abszolút favorit!
(Hunor öntet nélkül eszi, mert nem szereti a pudingot.)

Jó étvágyat hozzá!