Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2012. szeptember 18., kedd

Árpa csíra

Legújabb ötlet, amit kipróbáltam a csíráztatás volt. Nemcsak, hogy fillérekből lehet előállítani, de rengeteg értékes vitaminnal és ásványi anyaggal van tele. Egy nagyon kedves ismerősöm ajánlotta, aki a facén osztotta meg velünk tapasztalatait. Két ezzel foglalkozó honlapot is ajánlott:
  1. http://drimmun.com/csiraztatas/index.php
  2. http://5mp.eu/web.php?a=thaimasszazsinfo&o=IxZjaK2zo

Mindkettőt alaposan átolvastam, átlapoztam, kinyomtattam egy-két infót, és nekiálltam csíráztatni. Először szezámmaggal próbálkoztam, ami nem sikerült. Nem tudom, mit baltáztam el benne, de nem jött össze. Ezért anyukámmal hozattam a tanyából egy nagy zacskó árpát, meg 3 nagy tányér, érett napraforgót. (Vidékiek előnyben!) Kukoricám van itthon a fiúk veteményeséből, így azt nem kellett kérnem. Búzát pedig anyósomtól kérek. Szóval a szezámmag után árpát csíráztattam, mert azt jobban ismerem, mint az előbbit. :) 
Ez bejött! Gyönyörűen fejlődtek a magok, amiket aztán ma meg is kóstolhattunk. Bár lehet, jobb lett volna egy nappal korábban, mert egy kissé kesernyés lett az íze. Mivel tegnap orvoshoz kellett vinni a legkisebbet - kontrollra -, így a kóstolás elmaradt. Sebaj, legközelebb 3-4 nap után kóstoljuk először.
Ma a májkrémes kenyérbe tettem belőle, mert ez volt a tízórai. Hunornak feltűnt, és közölte velem, hogy ő ezt nem szereti, de aztán csak megette. Botondnak nagyon ízlett. Jelenleg egy dobozban tárolom a csírákat a hűtőben. Ha nem fogy el, akkor kiszárítom, és bele fogom tenni a kenyér- vagy a péksüti tésztájába. :)

De egy kicsit bővebben a csírákról:
4-5 nap alatt elkészül, és ráadásul nem kerül sokba, mint télen a különböző zöldségek, gyümölcsök. Egy maréknyi magból egy 750-1000 ml-es befőttesüvegnyi csíránk lesz, ami tele van a szervezetünk számára oly fontos vitaminokkal (A, B-komplex, C, D, E, G, K, U) és ásványi anyagokkal (kálium, kalcium,magnézium, foszfor, jód stb) . Salátákba, joghurtba, szendvicsbe is lehet tenni.
"Árpa (Hordeum vulgare) Az árpa igen régóta ismert, és az egész világon megtermelhető gabona-féle. Jól alkalmazkodik az éghajlathoz. Európába Ázsiából, Egyipto¬mon és Görögországon keresztül jutott el. A görögöknél kultikus szerepe volt, és úgy hitték, hogy növeli az erőt és a férfiak potenciáját. Homérosz Iliászában a bor és a kecske¬sajt mellett szent ételként említik. A néphagyomány szerint testhőmérséklet-csökkentő hatása van, és sok helyütt előszeretettel adják lázas betegeknek, árpanyák formájában pedig érzékeny belű betegeknél tartották gyógyító hatásúnak. Az árpa évszázadok óta a sörkészítés alap-anyaga. Áztatási idő: 12 óra Hőmérséklet: 18—21 °C. Az öblítések és az öntözések gyakorisága: naponta kétszer. Csíráztatási idő: 2—3 nap, 3—5 nap. A csíra hossza: megegyezik az árpaszem hosszával vagy 3 cm-nél rövidebb alakjában használható" (Ránky Edit: Csírazöldség a natúrkonyhában)
Ennél rövidebb szára kell, hogy legyen! :D Max 3 cm!!!
 
Nagyon fontos, hogy a magok lehetőleg VEGYSZERMENTESEK LEGYENEK és vetőmagot még véletlenül se csíráztassunk!!! Étkezésre használható magvakkal próbálkozzunk!
A megfelelő magvakat bio boltokban lehet kapni, de élelmes vidékiek bio gazdálkodótól, vagy saját termesztésből tudnak szerezni/előállítani. Mi biztosan vetünk jövőre napraforgót a kertünkbe, pontosabban a fiúk az övékébe. :)

De hogyan is csíráztassunk?
A magokat egy üvegbe teszem, és egy függöny/tüll darabot ráfogatok egy befőttes gumi segítségével. Dupla mennyiségű vizet öntök rá, mint a magok mennyisége. Az áztatás után a vizet le kell róla önteni, majd az üveget 2-3 percre fejre kell állítani, hogy a felesleges víz is távozni tudjon, ugyanis a pangó vízben megrothadnak a magvak. Reggel, este locsoljuk meg. Napra tilos tenni! Sötétben világos színűek lesznek (B2 vitaminban gazdag), világosban zöldes árnyalatuk lesz (C vitaminban gazdag).

Milyen magvak csíráztathatóak?
  1. hüvelyesek (bab, borsó stb)
  2. gabonafélék (búza, árpa stb)
  3. olajos magvak (napraforgó, tökmag stb)
  4. füvek, fűszernövények (hajdina stb)
Érdemes kipróbálni, mert nagyon egészséges!
Csírázásra fel! :D

Pékkifli, kicsit másként

A minap átlapozgattam a Tücsökbogaras receptes könyvem, mert mostanában egy kissé elhanyagoltam. De most, eljött az ideje, hogy ismét ebből süssek valami finomat a gyerekeknek. Így esett a választásom a pékkiflire. A formázása nagyon tetszett, talán ezért is választottam ezt. Nagyon egyszerűnek néz ki, de sajnos nem ment úgy, ahogy én akartam. :( Ha nem is olyan szép, de legalább olyan finom volt, mint a recept képén látható! :D Kissé módosítottam a hozzávalókon, mint mindig. :)



Hozzávalók

60 dkg liszt 
1 dkg élesztő
3,5 dl tej 
2 ek olívaolaj
2 evőkanál  cukor
2 kávéskanál só

A kenéshez: 
5 dkg vaj 

A tetejére:
1 tojás sárgája
 
A hozzávalókat dagasztótálban összedolgozom, majd hagyom duplájára kelni. Ezután 16 db-ra vágom, és kézzel ellapogatom őket, ha lehet, akkor valami háromszög formátumba, majd 5 helyen bevágom a tészta egyik végénél úgy, hogy ne vágjam el a széleket. Megkenem vajjal - nem olvasztott! -, majd feltekerem, újra megkelesztem, és forró sütőben addig sütöm, míg piros nem lesz. A pontos formázásról képet itt találsz.

2012. szeptember 11., kedd

Gyömbér tea

A fiúk vasárnap óta köhögnek. Hunor ma reggelre már orrfolyással küszködött, Botond szerencsére semmi komolyabb tünetet nem produkált, mint egy kis apró, leheletnyi köhögés, így mehetett oviba. Eddig! Ovi utáni alváskor egyre erősebb lett a köhögése, ami nem hagyta aludni. Hunor ebből nem hallott semmit, még jó. Bár ő sokkal betegebb, mint a bátyja! Hunornak reggelre még hőemelkedése is volt. Mindezek miatt vasárnap óta bodza-kúrán vannak: bodzalekváros kenyeret, bodzajoghurtot, kamilla-bodza teával kapnak. Nagyon jól hat, mert nem olyan gyorsan betegedtek le, mint szoktak, sőt a tüneteik is enyhültek a fogyasztásuk után. Viszont ma kaptam az egyik szomszéd nénitől egy darab gyömbért, amiből életemben most először teát főztem. Képet nem készítettem róla, mert olyan, mint a limonádé, ezért a neten kerestem hozzá.
Forrás
Itt további infót találtok róla, hogy mire jó. :)

Hozzávalók:
2 l víz
3-4 cm-es gyömbérdarab
cukor/méz
citrom


A gyömbért gyufaszál méretűre szeleteltem, majd vízbe téve jól kifőztem. Forrás után jó 5 perccel zártam el alatta a gázt. Hagytam délután jól kiázni a gyömbért - de le is lehet szűrni -, így egy kicsit csípős lett. A fiúknak azt mondtam, hogy így érzik, hogy írtja a tea a bacikat. Hááát, gondolkodás nélkül megitták. Élvezték, hogy pusztulnak a bacik! :)
Biztosan rászokunk erre a teára is!

Érdemes kipróbálni!

2012. szeptember 10., hétfő

Formázott pizza gyerekeknek

A minap az Anya spórol c. blog tulajával, Annamarival, ötleteltünk egy kicsit a facebook-on, hogyan is lehetne - alakilag - egy kicsit feldobni a pizzát, amit a gyerkőcöknek szánunk tízóraira. Mutatott egy nagyon aranyos - mini kuglóf formás - pizzát, amit el is készítettem. Természetesen, ezen kívül van még maci formám is, így abból is, meg a kuglófosból is lett 2-2 db.

Az elkészítése nagyon tetszett a gyerekeknek, hiszen a tészta és a szósz kivételével, ők készítették el a saját pizzájukat. Feltéteket daraboltam hozzá, amit ízlésük szerint használhattak fel . És sajnos megint most fogytam ki a sajtból áááá!!!! 
Hunorkám - a középső fiam - minden feltétből tett a "macijára" és a "kuglófjára", míg Botond csak néhányból. Ő sajnos nem szereti a gombát és a hagymát. Kérés nélkül, szépen, gusztusosan rendezték el a feltéteket önállóan. Nemhiába, volt kitől tanulniuk! :)
Míg sültek megbeszéltük, melyiket fogja Botond oviba vinni (Hunor októberben kezdi el a kiscsoportot.), így esett a választása a kuglófosra. Még jó, mert az szebben néz ki, mint a macis. :) Az csak azért lett, hogy ne egyék meg a tízórait vacsorára. :D

De milyen feltétek is voltak; nézzük sorban: sonka, házi kolbász (mangalica-szamár kolbász), lila hagyma, gomba, ananász, tetejére ketchup. Mivel fő elv volt ma a maradékok felhasználása, így csak azokat tettünk rá.
A tésztához Anikó barátnőm által szerzett igazi pizza receptet használtam, amihez tettem egy kb 10dkg-nyi rozsos öregtésztát, mert abból is már csak annyi volt. (Kevés egy kenyérhez.)


A formáim.
Maci- és kuglóf formájú pizzáink.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1 ek só
2 ek cukor
1,2 dkg élesztő - szemmértékre :)
0,8 dl olaj
2,5 dl langyos víz
A pizzaszósz saját recept, természetesen saját termesztésű paradicsomból. Az idén a férjem főzte ki hozzá a paradicsomot. :)

Szósz:
bazsalikom
oregánó

cukor
bors
paradicsom szósz házilag
sok fokhagyma
A formákhoz csak egy kis mennyiségű tésztát használtam fel. Miután ezek készen lettek, a maradékból egy tepsi pizzát készítettem, a szokásos módon: tészta kinyújt, szósz ráken, feltét rápakol, süt. :D

Vacsora közben Hunor sokszor mondta nekem: "Anya, isteni ez a hagyma!", aminek hatására Botond is megkóstolta. Ha kedvence nem is lesz, de legalább ízlik neki! :)

2012. szeptember 4., kedd

Expressz csokis kifli

Limaránál találtam egy nagyon gusztusos, gyors kiflit, amit én is ki szerettem volna próbálni. Itt-ott változtattam rajta, mert pl tonkababom nincsen. De egy biztos, nagyon finom lett!


Hozzávalók: 
60 dkg finomliszt
1 tk. só
7 dkg cukor
1 tojás
3 dl langyos tej
7 dkg olvasztott vaj/margarin
3 dkg élesztő

A kenyérsütőbe tettem a hozzávalókat, majd miután készen lett a dagasztás, meleg helyen tovább dagasztottam a tésztát a duplájára. Ezután 4 db-ba vágtam, és egyenként 1-1 körlapot nyújtottam belőlük. Tölteléknek pedig az alábbi krémet készítettem hozzá.

 Töltelék:
13 dkg csokoládé (nyuszi csoki-mert van még belőle)
 2 ek. kakaópor
3-4 ek cukor
 2-3 ek. baracklekvár 

Tetejére: 
1 tojás
 
A körlapok közül 2-t megkentem a töltelékkel, majd a másik lappal betakartam. Ezután 16 felé vágtam a lapokat, majd kifli formában feltekertem őket. Sütőpapíros lemezre téve duplájára kelesztettem, majd hideg sütőbe téve, pirosra sütöttem.

Ahhoz képest, hogy 32 db lett, igen gyorsan elfogyott! Mivel nem vagyunk annyira édesszájúak, így igen meglepődtem! Máskor a briós felét is nekem kell megennem, mert nem fogy! De bezzeg, ha sósat sütök...! :)

Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!

Nemzet kenyere 2011.: tönkölybúza kenyér

A napokban újra elővettem a kenyeres receptújságom, amit innen tudtok letölteni. (2011.-es augusztusi különszám) Ebben találtam meg a Nemzet Kenyerét. Mivel a napokban vettem tönkölylisztet, így mindjárt ki is próbálhattam. Nagyon finom, kicsit sűrűbb bélzetű kenyeret kaptam.


Kenyér hozzávalói:
50 dkg tönkölyliszt
2 tk só
1 tk cukor
3 dl langyos víz
1 dkg élesztő
2 ek olaj
25 dkg öregtészta
A hozzávalókat 20 percig dagasztottam a kenyérsütőben, átgyúrtam egy kicsit, majd egy tálba téve, meleg helyen kelesztettem a duplájára. Így nem kellett megforgatni 20 perc után, ugyanis ennyi idő kellett neki, míg kellő méretű lett. 
Lisztezett munkaasztalon ellapogattam a kezemmel, majd behajtottam a széleit. Az egyik végénél a tésztát tovább keskenyítettem, mígnem az egész egy háromszög forma nem lett. Aztán ennél a végénél elkezdtem feltekerni, de úgy, hogy közben a széleit aláhajtottam. Erről képet itt láthattok.
 
A jénait szilikonos sütőpapírral béleltem, majd belehelyeztem a kenyeret. Fedő alatt a jól megkelesztem (a forma feléig érjen a kenyér).  
Mostanában akkor vágom be a kenyeret, mikor megformázom, ugyanis számomra sokkal szebben repedezik a teteje, mint egyébként. Továbbá nem szeretem nagyon megpirítani a külsejét, mert gyorsabban szárad. Ezért akkor veszem ki a sütőből, mikor elkezd puhulni. Így tovább marad friss! :)
Mikor szépen kinyíltak a vágások, akkor jól bespricceltem a kenyeret és a fedőt vízzel, lefedtem, és már mehet is be sülni. Kb 45-50 percig sütöm. Miután kész lett vízzel spricceltem le ismét.