Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2012. július 11., szerda

Hamis vargabéles csokimártással

Annyira hamis, hogy talán semmi köze sincs hozzá, csak annak a receptjéből indultam ki! :))) Szóval ahhoz túró kell, ebbe a krémbe meg épp az nem volt. Továbbá, citromhéj helyett narancs aromát tettem bele. Az íze érdekes módon finomabb, és édesebb volt, mint a Császárrétesnél, pedig nem tettem bele több cukrot!

De ne szaladjunk annyira előre!
Az előző bejegyzésben a Császárrétesről írtam. Fél adag krémet készítettem hozzá, ami  - valószínűleg a házi nagy tojásoktól - annyira felhígult, hogy tennem kellett még bele grízt. Ezáltal annyi töltelékem lett, hogy készítenem kellett egy másik sütit is. Így jutott eszembe a Vargabéles. Persze jól átformáltam a receptet! :))


Hozzávalók:
spagetti tészta 3 részre törve
1 narancsaroma
édes tészta

Édes tészta:
1 tojás + 1 ek víz
2 maréknyi finomliszt
rétesliszt - amennyit még felvesz

Az édes tésztát addig gyúrom, míg tökéletesen formálható nem lesz. Ha kész, kinyújtom, és kibélelem vele a piteformát. A tetejére nem akartam belőle (az eredetiben réteslap van alul, felül), mert azt porcukorral akartam leszórni. Közben feltettem a vizet forrni, hogy megfőzzem a tésztát. Mivel nem volt itthon cérnametélt - apánk nem szereti - ezért spagetti tésztát használtam hozzá. Jobb, mint az eperlevél, vagy a csigatészta, vagy netán a fodros nagykocka! :D


A megfőtt tésztát összekevertem a krémmel, és beleöntöttem a formába.


 Ezután forró sütőben addig sütöttem, míg át nem sült teljesen. Ezt villával néztem.

Mivel a császárrétes krémje, ezért elengedhetetlen hozzá a csokikrém. Bár kisebbik fiam anélkül ette mindkettőt, míg a nagyobbik csak csokival volt hajlandó enni.

Csokimártás:
1 cs csokis pudingpor
8 dl tej
6 ek cukor


Bátran merem állítani, hogy narancsaromával sokkal finomabb, és ha eszünk hozzá a csokikrémből, akkor mennyei íze van!!! Ilyet legközelebb is sütök, mert nagyon gyorsan megvan és laktató!

Császárrétes csokimártással

Hétfőn nekiálltam sütni a 40 fokban. Miért? Mert agyamra ment a meleg! Nem kötött le se a tv, se a scrappelés, se semmi. Csak járkáltam fel-alá, mint egy holdkóros. Apánk netezett, nem mintha ott és akkor az le tudott volna kötni. Csak voltam, és kínlódtam. Ekkor már második napja a sírás határán voltam: nem bírom tovább elviselni a meleget! Kész! Elég volt! Szülni akarok! .... Semmi sem volt jó! Egyedül a sütés tudott lekötni, hiába volt az is meleg, nem lett melegebb a  lakásban, mint a jól beállt 32 fok!

De mit süssek? ... Rétest,... mert vettem réteslapot. De milyet? ..... És ekkor beugrott a császárrétes csokikrémmel. Kilóknak már úgy is sanyi - 9,5 kg körül járok -, úgyhogy teszek rá jó magasról!


Hozzávalók:
1 cs réteslap
10 dkg vaj
15 dkg cukor
1,5 dl tejföl
5 dkg búzadara - elméletileg
4 tojás
2 dkg zsemlemorzsa
3 dkg mandula - ha van
0,8 dl tej
mazsola

A vajat a tojások sárgájával és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a grízt és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Lehet beleszórni mazsolát is. Mi nagyon szeretjük, ezért tettem bele. A réteslapot jó vastagon meg szórni a morzsával, majd a töltelékkel megkenni, feltekerni. Sütés közben tejjel kell locsolgatni.

Elméletileg! 
Na mármost, én házi tojást használtam, és valószínűleg attól hígult fel annyira a krém, hogy tennem kellett még bele grízt, nehogy kifolyjon a töltelék. De, hogy mennyit? Dunsztom sincs! Szóval egy nagy tálnyi töltelékem lett a fél adagból. Ezért adtam meg csak a fele mennyiséget a hozzávalóknál. 

Csokimártás:
1 cs csokis pudingpor
8 dl tej
6 ek cukor

Mivel maradt még ki krém, így abból Hamis Vargabélest készítettem. De az már egy következő bejegyzés! :)

Jó étvágyat!

2012. július 10., kedd

Pizza, igazi pizzatésztából!!!

Anikónál találtam a receptet a szombat délután, akinek egy szakács ismerőse árulta el a tökéletes pizza receptjét. El is döntöttem, ez lesz a vacsi. Rácsörögtem anyósomra, hogy indulnának át a fiúk, de közölte velem, menyasszonyt lesnek a főtéren, majd mennének fagyizni, úgyhogy jó lenne ha mi is mennénk. Na jó, gyerünk fagyizni! De aztán annyira elcsúsztunk az idővel, hogy nem lett a pizzából semmi.
Mivel vasárnap hőség volt, és kenyeret is kellett sütnöm, így már mindegy volt, mi lesz az ebéd, mert úgy is dög meleg van benn. Ezért ebédre pizzát ettünk. :) Persze csak fél adagot készítettem, de abból is lett 4 nagy pizza. Mellesleg megjegyzem, 1 db-ot a fiúk ettek meg! 

Azt nem állítom, hogy sikerült kerekre formáznom, de az íze felejthetetlen volt! (Bár én a vastag pizza tésztát imádom, míg a párom a vékonyat!)

Most nem tudom megmondani, hogy ez itt milyen ízű, mert több is volt: bolognai, virslis, sonkás (2db).

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1 ek só
2 ek cukor
1,2 dkg élesztő - szemmértékre :)
0,8 dl olaj
2,5 dl langyos víz


A pizzaszósz saját recept, természetesen saját termesztésű paradicsomból. :)

Szósz:
bazsalikom
oregánó

cukor
bors
paradicsom szósz (Paradicsom felkockázva, sűrűre főzve, héját kiszedve.)
sok fokhagyma


A hozzávalókat belemértem a kenyérsütőbe, majd 20 percig dagasztottam.  
Igazából a pizza tésztát jobb szeretem kézzel dagasztani, de már nem megy. Hamarabb szülök meg, minthogy a tésztát meg tudjam gyúrni. :) 
A gépből kivéve, egy tálba tettem, majd meleg helyen a duplájára kelesztettem, 4 részre osztottam, kinyújtottam, és be is töltöttem. A második kettő pihent még egy kicsit, így kinyújtott állapotában, mert apánk késve ért haza Szegedről, ugyanis ő hozta a sonkát hozzá. Azt hittük időben hazaér, de mivel összetalálkozott az unokabátyámékkal, aki nagy cimbije, így egy kicsit késett (2 órát). :) A tészta tovább kelt, ami nagyon jót tett neki, mert így se vastag, se túl vékony nem volt. Pont olyan, mint a pizzériákban! Legközelebb biztosan hagyom még kelni!

Jó étvágyat!

2012. július 3., kedd

Cukkini palacsinta hagymás-joghurtos öntettel

Hozzávalók:
 1 közepes cukkini
liszt - amennyit felvesz
1 db tojás
só, bors
2-3 ek reszelt lilahagyma

Mártogatós:
lilahagyma
só, bors

A cukkiniket,  nagy lyukú reszelőn, lereszelem, sózom, és 15 percig állni hagyom. A levet nem öntöm le alóla, mert így spórolhatok a tojással. Egyébként is úgy gondolom, hogy sok értékes vitamin van abban is, és butaság lenne kidobni! 
A tojást és a reszelt lila hagymát hozzáadom, és annyi lisztet keverek bele, hogy se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Sózom, borsozom, majd kevés olajon kisütöm őket. Kanállal szaggatom bele a serpenyőbe, majd mikor megpirult egy kissé az egyik oldala, akkor megfordítom, és egy sütőlapát segítségével lelapítom. Így lesz palacsinta formája. Addig sütöm mindkét oldalát, míg aranybarna nem lesz.

A mártogatóst érdemes néhány órával korábban elkészíteni, mert az ízeknek össze kell érniük. Direkt nem írtam mennyiséget a mártogatóshoz, mert mindenki saját maga dönti el, hogy mennyire szereti hagymásan az öntetet.

Jó étvágyat kívánok!

Cukkini krémleves

Abból a rengeteg cukkiniből (,mert még kaptam két óriási táskával) jutott szinte mindenféle étel elkészítéséhez alapanyag. Mivel ez tetemes mennyiség, ezért nagy részét feldaraboltam, és eltettem télire, a fagyba. Sajnos a sózott tököt nem szeretjük, pedig az volna a legegyszerűbb! :)

Tegnap egy nagyon finom leves lett a cukkiniből! Érdemes kipróbálni, mert nagyon laktató, ízletes és könnyű étel ebben a nagy melegben! 
Apropó meleg! Ti, hogy viselitek? Én, szívem szerint már tegnap szültem volna, bár, ha belegondolok, akkor már az is későn lett volna!  :D Jóóóó sok időm van még augusztus 12-ig! De remélem, holnap azt mondja Krisztián (a dokim), hogy hamarabb meg lesz! :)

De jöjjön a leves!
Első ránézésre ugyanolyan, mint a többi krémleves, pláne bogyóval! :)

Hozzávalók:
1 közepes cukkini
2-3 fej nagyobb krumpli
1 csokor petrezselyem
2-3 szál kakukkfű
1 közepes vöröshagyma 
0,5 l alaplé
1 kk. cukor
olaj
só, bors
szerecsendió 
0,5 -1 dl tej
ételízesítő

A zöldségeket (krumpli, cukkini) kockára vágom, mialatt a vöröshagymát üvegesre párolom az olajon, majd beleöntöm a zöldségeket. Együtt párolom egy ideig, és közben egy kávéskanálnyi cukrot is teszek rá, hogy jobban kiérződjenek az édes ízek, majd nyakon öntöm az alaplével, és lefedve főzöm tovább, míg meg nem puhulnak. Beleteszem a friss fűszereket, majd összeturmixolom, és végül ízesítem a levest. A tej és tejszín keverékét is ekkor öntöm bele.

Az eredeti receptet megváltoztattam, mert hiányérzetem volt. Nem volt olyan, amilyennek elképzeltem! :) Persze tejszínnel kellett volna sűríteni, ehhez képest házi tej és tejszín keverékét használtam. A szerecsendiót is én tettem bele. Nagyon finom lett tőle, bár a párom megjegyezte, hogy neki sok volt a krumpli benne. Legközelebb lehet, hogy kevesebbet használok belőle, és majd liszttel sűrítek.

2012. július 1., vasárnap

Hasábcukkini

Anyu hozott a napokban egy nagy szatyor cukkinit, aminek ma álltam neki. Sok-sok receptet találtam, amikből összesen 4-et írtam csak ki. Ezekből lett ma is, és lesz holnap is ebéd. :)


Ma a hasábcukkinit készítettem el, holnap lesz belőle még leves, sajtos rudacska, és még palacsinta is. Egyszerűen muszáj kipróbálnom őket! :)



Hozzávalók:
cukkini hasábokra vágva
4-5 gerezd fokhagyma
liszt
fehérborecet
só, bors
fokhagyma granulátum

A cukkiniket hasábokra szelem, besózom, majd állni hagyom kb 15 percet. Lecsöpögtetem róla a nedvességet, és lisztbe forgatom. Eközben a forró olajban 4 gerezd fokit megsütök (ne égjen meg), majd kiveszem. Ekkor teszem bele a cukkiniket. Addig sütöm míg aranybarnára nem sül. Kiszedés után kevés fehérborecetet csepegtetek rá, sózom, borsozom, és fokhagyma granulátummal megszórom. Paradicsommal, olajbogyóval, hámozott sült paprikával nagyon finom!

Legközelebb ecet nélkül próbálom ki. Nem azért mert rossz az íze tőle, hanem azért mert én jobban el tudom képzelni anélkül. Az ecettől kellemes, hűsítő íze lesz, ami nagyon finom, de nekem ez az ízharmónia inkább a salátákban jön be. :)

Jó étvágyat!