Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2012. június 18., hétfő

Bodzavirág tea

A múltkor, mikor a szörpöket (21 liter) és a bodzazselét (3,5 l) gyártottam, annyi virágot szedtem, hogy rengeteget tudtam belőle teának is szárítani. Egy külön helyiségben, mert elég erős az illata, két csomagoló (hagyományos) papír között szárítottam őket addig, míg a kocsánya is könnyen törhetővé nem vált. A napokban észrevettem, hogy már jók, de csak ma jutottam oda, hogy le is morzsoljam róla a virágokat. Nem egy idegbetegnek való munka, az biztos, mert 3 és fél óra alatt sikerült vele végeznem! :D A végeredmény 28-30 dkg BIO bodzatea!

Csomagolva. Nem túl esztétikus, de legalább egészséges! :)

Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású, lázcsillapító hatása is van, váladékoldó, enyhe vizelet-, és hashajtó, valamint serkenti az immunrendszert, valamint vértisztító hatású.

Tea készítés:
10g szárított bodzavirágot 1/4l vízzel leforrázunk, és állni hagyjuk 10 percig

Mézzel a legjobb, de magában is nagyon finom!

Átlag 40-50 g bodza tea - nem bio minősítésű - 600 Ft körül mozog. Ebből a szempontból ingyen van közel 3600 ft értékű tea.

2012. június 16., szombat

Gesztenye torta

Anyósom minden évben meglep egy tortával a szülinapom alkalmából, természetesen nemcsak engem, hanem mindenkit, de sajnos annyit kell dolgoznia, hogy ideje nem volt megsütni. Ezért elkaptam a hozzávalókat, és én süthettem meg a saját meglepi tortám. Jól meg is lepődtem, mikor átadták! :)


Hozzávalók - piskóta:
6 db tojás
12 ek liszt
12 ek cukor
1 cs van. cukor
1 csipet só - KICSI
1 kis pohár víz - kb 1,5 dl
sütőpor


Krém hozzávalók:
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
25 dkg gesztenyemassza

A piskótához, a tojásfehérje kivételével, a hozzávalókat jól kikeverem, majd a kemény habot is belekeverem. Az évek alatt sikerült kikísérleteznem a magas, lapos tortakorong sütését. Egy alkalommal elfelejtettem a takaréklángot feltekerni, s így közel egy óra alatt lett kész a süti. Azóta az előmelegített sütőt mindig visszaveszem minimumra, majd kb fél óra múlva tekerek egy kicsit rajta. Közben az üvegen át figyelem, és szép lassan feltekerem a legnagyobb hőfokra. Így sül teljesen át, és nem is ég meg! Ezzel a módszerrel nem lesz púpos a közepe, és a magassága is a formának megfelelő lesz. 3 részre vágni is sokkal egyszerűbb, mint a púposat! :)

Nem volt kedvem, se erőm a sütő előtt állni, és krémet főzni, ezért egy alap krémet kavartam ki egyszerű hozzávalókból. Gyors, finom, és nagyon jó vele dolgozni. Estére jól összeértek az ízek, és nagyon finom lett! Mondanom se kell, majdnem kevés lett! :) 

Csoki torták dédinek

Kissé elmaradtam a sütéssel-főzéssel, mármint az újak kipróbálásával, mert lakásátalakítást végeztünk. Az elmúlt egy hét alatt viszont 3 tortát sütöttem. Az alap mindnél a piskóta, a krémek: gesztenye, csoki.

Csokitorta



Hozzávalók - piskóta:
6 db tojás
12 ek liszt
12 ek cukor
1 cs van. cukor
1 csipet só - KICSI
1 kis pohár víz - kb 1,5 dl
sütőpor
kakaópor





Mivel egyszer már feltettem a receptjét, most csak azért közlöm, mert a krémből nagyobb adagot számoltam, és készítettem el. Ezzel a mennyiséggel épp elegendő a krém, és még a díszítéshez is megfelelő a mennyiség. :)

Hozzávalók - Krém:
5 dl tejszín
12,5 dkg margarin
19,5 dkg tejcsoki
1 cs. van. cukor
6 dkg cukor

Tetejére:
10 dkg étcsoki
5 dkg margarin







A piskótához, a tojásfehérje kivételével, a hozzávalókat jól kikeverem, majd a kemény habot is belekeverem. Az évek alatt sikerült kikísérleteznem a magas, lapos tortakorong sütését. Egy alkalommal elfelejtettem a takaréklángot feltekerni, s így közel egy óra alatt lett kész a süti. Azóta az előmelegített sütőt mindig visszaveszem minimumra, majd kb fél óra múlva tekerek egy kicsit rajta. Közben az üvegen át figyelem, és szép lassan feltekerem a legnagyobb hőfokra. Így sül teljesen át, és nem is ég meg! Ezzel a módszerrel nem lesz púpos a közepe, és a magassága is a formának megfelelő lesz. 3 részre vágni is sokkal egyszerűbb, mint a púposat! :)


A dédinek készített csokitortából kettőt készítettem, mert nagy a család. És, mivel azt kicsit magasabb hőfokra tekertem, mint kellett volna, így meg tudom mutatni a kettő közti különbséget. Jól megpúposodott a második, és szelni is, kenni is rosszabb volt, mint a másikat! Ja, és eltört a kinyomópisztolyom is, s így a díszítés is mókásan sikerült.



Krém elkészítése:
2 dl tejszínben felolvasszuk a csokikat (pl. Mikulás csoki), cukrot, van.cukrot, természetesen gőz fölött! Ha langyosra hűlt, akkor belekavarjuk a margarint. Ne legyen forró, mert szétdobja a margarint! Egyenletesen keverjük el, majd hagyjuk kihűlni. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, és belekeverjük. Eközben a tortát vágjuk 3 rétegre, majd az elkészült krémmel töltsük meg.