Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2012. május 25., péntek

Fekete-fehér briós meyer lemon curddal

Ez a recept is ismerős lehet Limarától! :)

Amint elolvastam nála ezt a receptet, tudtam, el fogom készíteni! Eddig csak halogattam a dolgot, de mivel kirándulni kellett menni az ovisokkal, és kaja is kellett, így már biztos voltam benne, hogy ez lesz az egyik, ami viszünk! Egész napra kellett ellátást készítenem, ezért előtte való nap egész napra beletemetkeztem a konyhám rejtelmeibe! :)
Bejártuk a szegedi Vadasparkot, és még az Árkádban is voltunk Lego kiállítást nézni. Facebookon egy kis képes beszámolót láthattok: itt.

Az én képem nem olyan ínycsiklandozó, mint a Limaráé, de elsőre megteszi! :)

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
csipet só
5 ek. cukor
1 tojás
2 dl tejföl
kb. 1,5 dl tej
8 dkg olvasztott vaj
3 dkg élesztő
2 ek. kakaópor
 1 tojás a lekenéshez
A kakaópor kivételével mindent beteszek a kenyérsütőbe, és dagasztó programon 20 percig dagasztom. Ezután kiveszem, megfelezem, és az egyik darabot a kakaóporral visszateszem a kenyérsütő üstjébe, és addig dagasztom, míg egyenletesen belekeveri a kakaót. A kétféle tésztát hagyom duplájára kelni. Addig míg kel, elkészítem a meyer lemon curd-ot.
Ha tészta megkelt, két egyforma téglalapot próbálok meg belőlük nyújtani, majd az egyiket megkenem a meyer lemon curddal, ráteszem a másik tésztát, és a keskenyebbik oldalánál 2 ujjnyi darabokra vágom őket, ellentétesen megcsavarom a szálakat, és csigaalakban feltekerem. Fázisfotók itt.
Ha szépen megkeltek, tojással lekenem, és sütőbe téve addig sütöm, míg megpirulnak.

Isteni finomak!
Jó étvágyat!

Lemon curd

Ha a cím ismerős is, az Limarának köszönhető! :)

Hozzávalók:
1 db citrom leve és héja
10 dkg cukor
1 nagy tojás
5 dkg hideg vaj
A vajat gőz fölött megolvasztom, belereszelem a citrom héját, és jól kinyomkodom a levét, majd óvatosan beleöntöm az összehabart tojást, és cukorral ízesítem. Addig főzöm gőz fölött, míg besűrűsödik.

Ez a krém kiváló péksütemények, pirítósok ízesítésére. Most egy kisebb adagot készítettem, ami pont elegendő egy adag péksütihez (50 dkg lisztből). Képet a krémről Limaránál találhattok itt.

Kapros gombaleves

Na, most iszonyatosan le vagyok maradva. Annyi rendezvényen vagyunk túl, és még áll is előttem, hogy nem sikerül mindent szépen kiposztolnom, de most nekiállok! :)

Ha ránézésre furcsának is tűnik, ízre mégis mennyei!


Hozzávalók:
30 dkg csiperke gomba
1 közepes fej vöröshagyma
1 dl tejföl
1-2 ek liszt
bors
ételízesítő
szerecsendió
1 marék kapor
olaj
víz

A hagymát és a gombát felszeletelem, majd olajon megfuttatom őket. Mikor a gomba kiengedte minden levét, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Addig főzöm, míg a gomba meg nem fő - ha kell, pótolom a vizet -, ezután ízesítem, majd behabarom a tejföl és a liszt keverékével, amit a leveslével hígítok tovább, hogy csomós ne maradjon. A gázt elzárom, és meghintem a levest a marék kaporral.  Nem kell együtt főzni, mert ennyi hőtől épp eléggé megpuhul, továbbá nagyon jó ízt kölcsönöz neki! Kb 20-25 perc alatt kész!

Jó étvágyat!

2012. május 15., kedd

Hagymás-kolbászos és hagymás-sonkás csónakok

A napokban kicseréltem a patronokat a nyomtatóban, s így tegnap jól ki is nyomtattam az sk Limara Péksütik c. receptkönyvem. :) Lesz egy kalácsos is, de azt még össze kell állítani.
Szóval, nyomtatás után elszaladtam bespiráloztatni, majd pedig délután nekiálltam, és jól átbogarásztam. Több recept is megtetszett, de most csak a csónakoknak álltam neki. Nem kell hozzá sok minden, és amúgy is meg kellett már enni a maradék házi sonkánkat! :)



Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
1 dl tejföl vagy joghurt - tejfölt tettem bele
2 tk só
1 tk cukor
2 ek olaj
 1 tojás - ezt kihagytam

Töltelék:
vöröshagyma
házi sonka
házi szalámi
 sajt
 A hozzávalókat, a kenyérsütőben, 20 percig dagasztom, majd meleg helyre téve duplájára kelesztem. 8 darabba vágom, és megformázom őket: téglalappá nyújtom, megtöltöm, majd a sarkait háromszög formában behajtom, és feltekerem, végül egy éles késsel mélyen bevágom. Hagyom, hogy duplájára keljen, s megszórom bőven sajttal, és a sütőben megsütöm.
Nem hittem, hogy lesz ebből valami, mert alig akart megkelni (1 óráig kelt). Mondjuk, nem is csoda, mert elég hűvös van! Ezért betettem a hideg sütőbe, amit takaréklángon hagytam vagy 3/4 óráig, s így szépen megkelt, majd 200 és 220 fokon sütöttem tovább 10-10 percig, kb. Szép nagyok lettek ahhoz képest, hogy úgy álltam hozzá: "Na, ezt biztos nem fogom kiposztolni!". :)

Az öreg tésztát csak azért tettem bele, mert ennyi volt még belőle, a tojást pedig egy az egyben kihagytam, tejföllel és tejjel helyettesítettem. A joghurtom, érdeklődés híján - megromlott -, így ezért lett benne tejföl. Unokatesómtól kapok vissza oltóanyagot, és újból lesz sk joghurtom. :)

Tölteléknek daraboltam fel vöröshagymát, házi sonkát és házi szalámit. Az idén szamár-mangalica keverékes lett a szalámi, mert apukám szert tett egy öreg csacsira, amiből ez lett. Lehet, hogy most húzzátok az orrotokat, de higgyétek el, nagyon finom! Először én se akartam belőle enni, aztán csak  megkóstoltam. Egyszerűen muszáj volt! A fiúk is ették, a párom is, akkor miért ne kóstoljam meg? 

Jó étvágyat kívánok!

2012. május 6., vasárnap

Hamburger zsemle

Tücsökbogárnál találtam a hamburgerzsömi receptjét, amit egy kissé átalakítottam. Nem kell valami nagy dologra számítani, csak öreg tésztát tettem bele, hogy több zsömim legyen, no meg +5dkg teljes kiőrlésű lisztet, mert eddig mindig nagyon lágy lett a tésztám. De azt hiszem, most jó! :)


Hozzávalók :
40 dkg kenyér liszt
10 dkg sima liszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt (bármilyen liszt lehet)
25 dkg rozsos öreg tészta
3 ek tej
2,5 dkg élesztő
2,5 dl meleg víz
5 dkg cukor
1,5 tk só
1 db tojás
5 dkg vaj

A lekenéshez :
1db tojás

A hozzávalókat, a kenyérsütőben, 20 percig dagasztom, majd meleg helyre téve duplájára kelesztem. Megformázom őket, ahogy Limarától tanultam. Sütőpapíros tepsire teszem. Addig kelesztem, míg össze nem nőnek a zsemlék. Szép nagyok lesznek! Ha megkeltek, lekenem őket a felvert tojással. Ezután előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm. 
 
Mivel 16 db lett, így két tepsiben sütöttem. Az egyiket egy kicsit tovább sikerült, de úgy nézem, az lesz az igazi, legalábbis színre! :)
 
Nagyon finom!
Jó étvágyat!

Joghurtos vitaminsaláta

Ma reggel kitaláltam, készítek a fiúknak hamburgert. De nincs annyi zöldség itthon, amennyifélét bele tudnék rakni. Ezért elhatároztam, készítek egy salátát joghurtos öntettel. Előszedtem mindent, amit találtam, de elég kevésnek bizonyult. Így kimentem a kertbe, szedtem bébiretket és újhagymát.
Először is mutatom a képet: ilyen lett.

De mi is került bele?

Felhasználtam:
1/4 fejes káposzta
1 nagy sárgarépa
2 csomó bébiretek
1 szál újhagyma (a zöld részével együtt)
1 db alma
1 db krumpli
1 konzerv kukorica
3 db gomba

Öntet:
4-5 dl házi natúr joghurt
fehérborecet
1 ek citromlé

bors szerecsendió
2 ek porcukor

A gombát, káposztát csíkokra vágtam, a krumplit, az almát lereszeltem, a retket és a hagymát felszeleteltem. Beletettem egy nagy tálba, ráöntöttem a doboz konzervkukoricát, miután leöntöttem a levét, majd az elkészült öntettel nyakon öntöttem.
Az íze nagyon finom!!!! Már alig várom, hogy megkóstolhassam a vele készült hambit!

Tipp: További zöldségeket is lehet bele tenni, mint pl. zöldborsó, zöldbab stb.

Jó étvágyat kívánok!

2012. május 1., kedd

Hot-dog kifli/wimpi

Hiába van május elseje, nekem ez nem ünnep, úgyhogy sütöttem egy kicsit - és még mostam is ma. Mivel ma a páromé volt a fő szerep, ő készítette a bográcsost, így lazultam egy kicsit. Főztem marhacsont levest, míg ő marhapörköltet készített. De, mivel a kenyerünk fogyóban, és holnap ovi, és még van egy pár virslink is, ezért úgy döntöttem, hot-dog kiflit sütök. Azt még nem tudtam, hogyan formázom, de valahogy majdcsak megoldom. Összedobtam a hozzávalókat a kenyérsütőbe, és volt 20 percem ezen rágódni.


Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg kenyér liszt
2,5 dl tej
0,5 dl víz
1 dkg élesztő
1 ek cukor
t tk só
1 ek olaj

Az alapötlet Tücsökbogártól származik, amit én jól átalakítottam. :) Öregtésztával +4 db kiflim van! Összesen 16!
Mivel gyerekméretet készítettem, így hosszúságra fele a megszokottnak, de bizton állíthatom, hogy 2 db-bal jól lehet lakni! Pasi szemmel nézve 3-4 db, ami lehet, hogy még sok is! :) 

Szóval a tésztát 20 perc alatt bedagasztja a gép, ami után kiveszem, és egy tálba helyezve duplájára kelesztem. Ha kész, formázom, és sütőpapíros lemezre téve hagyom kelni (amíg jónak nem látom), majd tojással lekenve, előmelegített sütőben, szép pirosra sütöm.

Formázás:
12 - 16 db-ra osztom, attól függően, milyen kicsi gyerekek is esznek belőle. Így a legkisebbek is meg tudnak enni 1 darabot maradék nélkül. Általában mindig úgy készítem, hogy 4 db pici-mini is legyen, mert imádják a fiúk a kis darabokat! :)
A darabokat lisztezett munkaasztalon ellapogattam a kezemmel, majd behajtogatom a széleit. Az egyik végénél a tésztát tovább keskenyítettem, mígnem az egész egy háromszög forma nem lesz. Aztán ennél a végénél elkezdtem feltekerni, de úgy, hogy közben a széleit aláhajtogatom. Erről képet itt láthattok. Így szoktam a kenyeret is formázni, csak most egy kicsit maceránsabb volt. :)

Jó étvágyat hozzá!