Életemben most először találkoztam ezzel a recepttel, és méghozzá Gizi mutatta be. Az érdeklődésem, természetesen, azonnal felébresztette. Tudtam, ezt el kell készítenem! Miért? Mert nem sok minden kell hozzá, és még ráadásul pitypang tenger van a kertben. Délelőtt csodálatosan nyílnak a napsütésben, délutánra viszont összezáródnak. Így még délelőtt kell szedni, hogy délutánra elkészüljön.
A facén írtam, hogy valamit készítettem. Hát ez a titok, bizony a pitypangméz! Tudom sokat várakoztattalak Titeket, de nem voltam elégedett a végeredménnyel. Muszáj volt egyeztetnem Gizivel, és újra elkészítenem. De az eredmény ugyanaz. Csak, hogy értsétek, mutatom, és leírom a receptet, majd pedig a dilemmám.
Viszont, ami bosszantott, hogy a Gizié szép világos színű maradt, míg az enyém elég sötét volt. A tanácskozásunk alapján arra jutottunk, hogy attól lett az enyém sötétebb, és erőteljesebb ízű, mint az övé, hogy én nagy virágokat szedtem, míg ő kicsiket. De ugyanez az eredmény, 24 órás áztatással is elérhető. Úgyhogy emiatt vártam a közlésével. Hiába, alaposan körül kell járni a témát, hogy tuti jó legyen! :)))
Tipp:
Ha esetleg beton sűrűségű lenne, mint egyik kedves barátnőmé, akkor javaslom, hígítsd fel, miután felmelegítetted! Ha akkor meg netán híg lenne, akkor csak tedd fel főni. Én egy porcelán tányéron teszteltem. Ha már abszolút nem folyt, akkor lett a jó. Csak egy kicsit cseppents rá! Ha ebben a módszerben nem vagy biztos, akkor javaslom, hogy kiöntés után a fazekat ne mosd el, hanem tedd hűvös helyre, majd ellenőrizd a benne maradt méz állagát. Ez jobb módszer rá, és biztos nem rontod el! :)
A fiúknak nagyon ízlik a mézünk! Ma reggel úgy kellett őket visszafogni, hogy nem kell többet szedni. :)
Persze, hogy eloszlassam a kételyeket ezzel kapcsolatban, mert biztos vannak benned kedves Olvasó, bemásoltam a Maria Treben pitypangra vonatkozó leírását, ahol ez a recept is szerepel, csak ő 1 liter vízhez ad 1 kg cukrot. Állítása szerint sokkal egészségesebb, mint a méhecskés méz, mert ez nem tartalmaz savakat, így a vesebetegek is nyugodtan fogyaszthatják!
Még kislánykoromban (14 évesen) húztam alá, mert már akkor is érdekeltek a gyógynövények. :)))
Remélem elkészíted, mert nagyon finom, és egészséges!
Jó étvágyat!
A facén írtam, hogy valamit készítettem. Hát ez a titok, bizony a pitypangméz! Tudom sokat várakoztattalak Titeket, de nem voltam elégedett a végeredménnyel. Muszáj volt egyeztetnem Gizivel, és újra elkészítenem. De az eredmény ugyanaz. Csak, hogy értsétek, mutatom, és leírom a receptet, majd pedig a dilemmám.
Hozzávalók:
150-160 db pitypangvirág
7 dl víz
50 dkg cukor
1 db citrom
A virágokról a csészeleveleket lecsípem - nem baj ha marad, mert 100%-ban úgyse lehet eltávolítani. Leöblítem, majd a vízzel és a citrommal (jól kinyomkodott) együtt felteszem főni. Gyöngyözve főzöm 1 órán keresztül. Ezután leszűröm, hozzáadom a cukrot, és további 30 percen keresztül főzöm kb közepes lángon. Még cseppfolyós, mikor üvegbe töltöm, majd légmentesen lezárva kidunsztolom. Elméletileg hűlés után besűrűsödik.
Viszont, ami bosszantott, hogy a Gizié szép világos színű maradt, míg az enyém elég sötét volt. A tanácskozásunk alapján arra jutottunk, hogy attól lett az enyém sötétebb, és erőteljesebb ízű, mint az övé, hogy én nagy virágokat szedtem, míg ő kicsiket. De ugyanez az eredmény, 24 órás áztatással is elérhető. Úgyhogy emiatt vártam a közlésével. Hiába, alaposan körül kell járni a témát, hogy tuti jó legyen! :)))
Tipp:
Ha esetleg beton sűrűségű lenne, mint egyik kedves barátnőmé, akkor javaslom, hígítsd fel, miután felmelegítetted! Ha akkor meg netán híg lenne, akkor csak tedd fel főni. Én egy porcelán tányéron teszteltem. Ha már abszolút nem folyt, akkor lett a jó. Csak egy kicsit cseppents rá! Ha ebben a módszerben nem vagy biztos, akkor javaslom, hogy kiöntés után a fazekat ne mosd el, hanem tedd hűvös helyre, majd ellenőrizd a benne maradt méz állagát. Ez jobb módszer rá, és biztos nem rontod el! :)
A fiúknak nagyon ízlik a mézünk! Ma reggel úgy kellett őket visszafogni, hogy nem kell többet szedni. :)
Persze, hogy eloszlassam a kételyeket ezzel kapcsolatban, mert biztos vannak benned kedves Olvasó, bemásoltam a Maria Treben pitypangra vonatkozó leírását, ahol ez a recept is szerepel, csak ő 1 liter vízhez ad 1 kg cukrot. Állítása szerint sokkal egészségesebb, mint a méhecskés méz, mert ez nem tartalmaz savakat, így a vesebetegek is nyugodtan fogyaszthatják!
Még kislánykoromban (14 évesen) húztam alá, mert már akkor is érdekeltek a gyógynövények. :)))
Remélem elkészíted, mert nagyon finom, és egészséges!
Jó étvágyat!