Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2012. április 27., péntek

Pitypangméz

Életemben most először találkoztam ezzel a recepttel, és méghozzá Gizi mutatta be. Az érdeklődésem, természetesen, azonnal felébresztette. Tudtam, ezt el kell készítenem! Miért? Mert nem sok minden kell hozzá, és még ráadásul pitypang tenger van a kertben. Délelőtt csodálatosan nyílnak a napsütésben, délutánra viszont összezáródnak. Így még délelőtt kell szedni, hogy délutánra elkészüljön.

A facén írtam, hogy valamit készítettem. Hát ez a titok, bizony a pitypangméz! Tudom sokat várakoztattalak Titeket, de nem voltam elégedett a végeredménnyel. Muszáj volt egyeztetnem Gizivel, és újra elkészítenem. De az eredmény ugyanaz. Csak, hogy értsétek, mutatom, és leírom a receptet, majd pedig a dilemmám.


Hozzávalók:
150-160 db pitypangvirág
7 dl víz
50 dkg cukor
1 db citrom

A virágokról a csészeleveleket lecsípem - nem baj ha marad, mert 100%-ban úgyse lehet eltávolítani. Leöblítem, majd a vízzel és a citrommal (jól kinyomkodott) együtt felteszem főni. Gyöngyözve főzöm 1 órán keresztül. Ezután leszűröm, hozzáadom a cukrot, és további 30 percen keresztül főzöm kb közepes lángon. Még cseppfolyós, mikor üvegbe töltöm, majd légmentesen lezárva kidunsztolom. Elméletileg hűlés után besűrűsödik.

Viszont, ami bosszantott, hogy a Gizié szép világos színű maradt, míg az enyém elég sötét volt. A tanácskozásunk alapján arra jutottunk, hogy attól lett az enyém sötétebb, és erőteljesebb ízű, mint az övé, hogy én nagy virágokat szedtem, míg ő kicsiket. De ugyanez az eredmény, 24 órás áztatással is elérhető. Úgyhogy emiatt vártam a közlésével. Hiába, alaposan körül kell járni a témát, hogy tuti jó legyen! :)))

 Tipp:
Ha esetleg beton sűrűségű lenne, mint egyik kedves barátnőmé, akkor javaslom, hígítsd fel, miután felmelegítetted! Ha akkor meg netán híg lenne, akkor csak tedd fel főni. Én egy porcelán tányéron teszteltem. Ha már abszolút nem folyt, akkor lett a jó. Csak egy kicsit cseppents rá! Ha ebben a módszerben nem vagy biztos, akkor javaslom, hogy kiöntés után a fazekat ne mosd el, hanem tedd hűvös helyre, majd ellenőrizd a benne maradt méz állagát. Ez jobb módszer rá, és biztos nem rontod el! :)

A fiúknak nagyon ízlik a mézünk! Ma reggel úgy kellett őket visszafogni, hogy nem kell többet szedni. :)

Persze, hogy eloszlassam a kételyeket ezzel kapcsolatban, mert biztos vannak benned kedves Olvasó, bemásoltam a Maria Treben pitypangra vonatkozó leírását, ahol ez a recept is szerepel, csak ő 1 liter vízhez ad 1 kg cukrot. Állítása szerint sokkal egészségesebb, mint a méhecskés méz, mert ez nem tartalmaz savakat, így a vesebetegek is nyugodtan fogyaszthatják!

Még kislánykoromban (14 évesen) húztam alá, mert már akkor is érdekeltek a gyógynövények. :)))

Remélem elkészíted, mert nagyon finom, és egészséges!
Jó étvágyat!

2012. április 23., hétfő

Sonkás leves

Szintén egy húsvéti étellel jöttem. Telefonos kép, bocs, ha nem a legjobb!


Hozzávalók:
csontleves
2 közepes fej vöröshagyma
2 ek tejföl
1-2 ek liszt
szerecsendió
bors
2-3 szelet száraz kenyér
szárított fokhagyma
5-5 dkg vaj
15 dkg sonka

A csontlevest előzőleg elkészítjük, majd ha már kész, leszűrjük. A tejfölből, lisztből habarást készítünk, majd beleöntjük a levesbe és ízesítjük. Míg forr egyet, vékony szeletekre vágjuk a vöröshagymát. (Lehet póréhagyma is.) Az utolsó pár percben beledobjuk a hagymaszeleteket, majd elzárjuk alatta a gázt. Hagyjuk egy kicsit puhulni. :)
Addig kockára kell vágni a száraz kenyeret, és annyi vajon megpirítani, amennyit éppen felvesz (kb 5-8 dkg). Ha már kellően megpirult, ki kell önteni egy tálba, majd szárított fokhagymával és sóval ízesíteni. A sonkát nagyon apróra kell darabolni, már ha valakinek parasztsonkája van. :)

Tányérra szedve, sonkával és kenyérkockával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Kefír házilag

Húsvét után megkaptam a gombákat, amikért nagyon hálás vagyok! De sajnos eddig nem volt időm kefírt készíteni, ugyanis Botondot megműtötték. Hazaérkezésünk után nagyon oda kellett rá figyelni, hogy ne ugráljon, ne szaladjon, nehogy véletlen kiszakadjanak a varratok. Mivel már jobban van, és a mozgáskorlátozásnak vége, így egyre szabadabban mozoghat, s ezáltal nekem is több időm van más dolgokra. PL: olyan ebéd készítésére, amit ő eddig nem ehetett. Amíg tartott a kúra, mi is azt ettük amit ő. Jó, ehetett volna kefírt, de inkább ő volt az első, minthogy kísérletezgessek a konyhában!

...
Deics Anettnak nagyon köszönöm azt a sok infót, amivel megdobott, mert nélküle fogalmam se lett volna, hogyan kell készíteni. Az első adagom nekem is olyan lett, mint neki. Mindennap megnéztem, besűrűsödött-e már, aztán a vége az lett, hogy összekeveredett a savóval. Aztán tegnap új adagot készítettem, ami mára elkészült!!! El se akartam hinni! Az elsőnek 3 nap kellett! ...
Most rafkós voltam, kiöntöttem egy tálba, majd arról mertem le kiskanállal a savót. Mókás művelet, de megérte! Holnap meg sütök valamit a savóból, csak hogy ne kelljen kidobni! :)


Hozzávalók:

1 adag kefírgomba
1 liter tej

Egy befőttes üvegbe beleöntöm a tejet, majd a langyos vízzel jól kimosott kefírgombákat belehelyezem. Ezt előzőleg egy tüllbe csomagoltam, hogy ne kelljen nyakig belemásznom, ha kész.
3-4 nap alatt besűrűsödik. Ekkor ki kell venni a gombát, jól ki kell mosni langyos vízzel, majd egy kis üvegbe téve, tejet kell rá önteni, le kell zárni, és mehet is a hűtőbe, következő felhasználásig. Fontos, hogy fém ne érintkezzen vele!
A kefír pedig már fogyasztható is! :)

A gombaszaporulatot el lehet ajándékozni. :) Ha nekem lesz, akkor azt Eszternek (Blissz) fogom adni. :)

2012. április 11., szerda

Sonkás tészta

Gondolom, mindenkinél nagy fejtörést okoz, hogy mit is készítsen a maradék húsvéti sonkából? Én is sokat töprengtem, ... bújtam a netet, mire rátaláltam egy nagyon jónak tűnő receptre. De, hogy hol ... már nem tudom! :) Kisebb változtatásokat eszközöltem rajta, mert pl elfogyott a sajtunk, és abban a hiszemben  voltam, hogy van még a fagyasztóban. Persze nem volt! Min. 5 év alatt ez volt az első alkalom, hogy nem volt itthon sajt. Úgyhogy ezt kihagytam.

De, mutatom, mit készítettem:


Hozzávalók:
25 dkg fodros nagykocka
maradék sonka kockára vágva - tetszőleges
fűszerkeverék: lehet grill vagy sült hús 
vegeta
besamel mártás
2 dl tejföl

Besamel mártás:
5 dkg liszt
5 dkg margarin
5 dl tej

A tésztát felteszem főni, közben elkészítem a besamel mártást. A vajat serpenyőben megolvasztom, majd megpirítom benne a lisztet, és felöntöm a tejjel. Elméletileg 3 dl tej kell hozzá, de sajnos nagyon sűrű lesz tőle a mártás, olyannyira, hogy szinte csomós lesz. Ezért még kb 2 dl tejjel hígítottam, hogy megfelelő legyen. (Sütőben kell összesütni, ahol a tészta még magába is szívja a mártást.)
Mikor készen volt, akkor ízesítettem a fűszerekkel. Félretettem, és felkockáztam a maradék sonkát. A kész tésztát beleöntöttem egy porcelán edénybe, rátettem a sonkát, nyakon öntöttem a mártással, és jól összekutyultam. A tetejére 2 dl tejfölt kell rácsorgatni. (Megjegyzem, én joghurttal készítettem, mert kifogytam a tejfölből is! Sose volt még ilyen!)
A tetejére, hogy mutatósabb legyen, szórtam a fűszerkeverékből és a vegetából egy-egy leheletnyit, majd sütőben kb 15-20 percet sütöttem.

Ha lett volna sajtom, akkor a tésztába is szórtam volna, illetve a tetejére is. :)

Éééés az íze...mennyei! Ezt érdemes kipróbálni! 

Jó étvágyat!