Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2011. november 28., hétfő

Eszterházy "rostélyos"

Az ételreceptet, még az anyukámtól tanultam. A nevét vitatni lehet, mert szakács ismerőseim szerint ez nem rostélyos. De egy a lényeg nagyon finom, és nekünk akkor is Eszterházy rostélyos! :)

Hozzávalók:

0,5 kg sertéshús
4-5 közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek mustár - UNIVER!!!!
1 tk. cukor
3-4 db babérlevél
1 szál répa
fél szál gyökér
egy karika zeller
egy karika karaláb
1 paprika
1 tk pirospaprika
1 Maggi kocka
bors
Vegeta

habaráshoz tejföl és liszt 1-1ek

 A húsokat felszeletelem, majd mindkét oldalát sózom, borsozom.
A hagymát zsíron megpirítom, majd ráteszem a húst és a fokit. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Beleteszem a zöldségeket, a mustár, pirospaprikát, babérlevelet, maggi kockát és a cukrot. Mivel jénaiban főzöm, így ráteszem a tetejét, és takaréklángon főzöm addig, míg a fakanál-próba nem jó. Értsd: Ha fakanállal el lehet törni a husit, könnyedén, akkor már jó. Megkóstolom, és ha kell, akkor vegetával ízesítem tovább.
Ekkor behabarom, majd rottyan egyet már kész is. Galuskával tálalom.
Kismacska adag a gyerekeknek. :)
 Nem mindegy, hogy milyen mustárral készül!!! Ez azért nagyon fontos, mert ettől lesz olyan jellegzetes az étel íze! Próbáltam már olcsóbb mustárral is, de azokkal nem jó. Ha tehetem, akkor csak az UNIVER mustárral készítem.

Jó étvágyat! :)


2011. november 22., kedd

Túrósbukta

A jól bevált briós receptet használtam alapnak.
Mivel kevesebb túrókrémem volt - túrókrémes palacsintát készítettem előző nap -, így a maradék tésztából brióst formáztam.


Hozzávalók :

A tésztához

0,5 kg liszt
5 dkg vaj
5 dkg porcukor - ez nálam 7 ek
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 db tojás sárgája
csipet só

1 db tojás a lekenéshez


Töltelék:


Házi túró - én készítettem
tejföl
cukor
van.cukor
mazsola


A túrót krémesre kavarom a tejföllel, majd ízlés szerint cukrozom, és beleteszem a mazsit. 
Írtam már, hogy szeretem/szeretjük az édes péksütiket. Ha édes, akkor legyen jó édes! :)  

(Bár nem vagyunk édesség függők! Pl. én nem szeretem a csokit. Nem mondom, hogy nem eszem meg, de nincs szükségem rá naponta. Számomra félévente elég 1 tábla csoki, persze tejcsoki. A fiúkat meg anyósom ellátja csokival, cukorral, meg különben hoz a nyuszi, meg a Mikulás eleget, úgyhogy beosztással vannak. :) Ha egy mód van rá, akkor inkább gyümölcsöt és zöldséget egyenek.)

A tésztát, a kelesztés után, kinyújtom, majd négyzetekre darabolom őket, ill. kis négyzeteket darabolok a tetejére, kb 2*2 cm. A négyzetek közepére 1-1 ek túrókrémet teszek, majd behajtom a sarkokat, és ráteszem a kis négyzeteket. Tepsire teszem, és tojással megkenem. Sütőbe teszem, és addig sütöm, míg szép piros nem lesz.

Sült körte vanília pudinggal

Ezt a receptet nem tudom, honnan tanultam, de érdemes elkészíteni, mert nagyon finom!

Hozzávalók:
1 kg körte feldarabolva
4-5 ek cukor (körtére)
Vaníliás pudingpor

A pudinghoz 2 ek-nyi cukor bőven elegendő, mert a körte amúgy is édes.

A cikkekre vágott körtét beletesszük egy serpenyőbe, majd meghintjük a cukorral. Ezután alágyújtunk, és addig sütjük, míg a a körte leve el nem párolgott. Hogy biztos légy a dolgodban, egy fakanál segítségével nyomkodj meg 1-2 körte cikket. Ha könnyen törik, akkor jó. Öntsd egy nagy tálba, majd a kész pudingot is szedd rá, tedd hűtőbe.
Kis tálkákba is lehet szedni, mert így mutatósabb, csak akkor dupla adag puding kell. Mivel nekem csak egy csomag van. pudingom volt itthon, így a nagy tálas verziónál maradtam.

Díszítésnek tejszínhabot szoktam rátenni. Sajnos erről nem tudok képet mutatni, mert gyorsan elfogyott. :)

Más gyümölccsel elkészítve is nagyon finom!

Mákvirág kalács

Természetesen a receptet Tücsökbogárnál találtam itt. Meg kell, hogy mondjam ez a legfantasztikusabb kalács, amit valaha is ettem!!!! Ilyet készítek majd karácsonyra is, ugyanis teljesen olyan, mint a bejgli!!! Sőt, megmerem kockáztatni, hogy jobb. Kellemes, lágy a tésztája, és csak úgy omlik a szánkban!
Betölti az egész tepsit! :)
 Igazából, lyuknak kell lenni a közepén. :)



Hozzávalók :

A tésztához :

50 dkg liszt
4dkg élesztő
3,5 dl tej
2 ek olaj
5 dkg cukor
csipet só

A töltelékhez :

15 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja - Na, ezt jól kifelejtettem.
5 dkg mazsola

A locsoláshoz 5 dkg olvasztott vaj. - Ez is kimaradt. :)
A kenéshez 1 db tojássárga .

És, miért maradt ki? Mert elcsúsztam az idővel. Botondért fél 12-kor kell menni az oviba, és ebből kifolyólag az ebédnek is eddigre készen kell lennie. Mivel csúsztam, és szerencsére Palika itthon volt, így ő ment érte. Mire hazaértek (5 perc tőlünk az ovi), az ebédet befejeztem, és a kalácsot megformáztam, bevagdostam. Ezután megebédeltünk.
Sajnos nem kentem le tojással a kalácsot, és ráadásul még jól be is aludtam a fiúk mellett, így egy kicsit túlkelt a kalács, persze apánk meg kiment fát vágni az udvarra. Így ezen okok összessége miatt lett ilyen gigantikus méretű! De az íze felejthetetlen!

2011. november 15., kedd

Pizzás csiga

A múlt hetekben sütöttem egy adag pizzás csigát. Nagyon jó lett!!!! Tisztára olyan, mint a Szegeden a Csigapékségben, pedig annak párja sincs! Régen a fősulin mindig ilyet vettünk a csajokkal, ha arra jártunk, márpedig igen sűrűn jártunk arra! :)

Apusnak is nagy kedvence a Csigapékség, így amikor Szegeden jár, mindig beugrik. Most viszont attól, amit én sütöttem, leesett az álla. :) Nagyon hasonlít a szegedire! De akárcsak az, ez is csak melegen jó!


És persze megint mindenkinek saját méretben készítettem. Így nagyon boldogok a fiúk is, ha egy egész csigát meg tudnak enni! :)

Amúgy elég maceráns, vagy inkább kulimájszos! A vékonyra kinyújtott tésztát meg kell kenni a pizzakrémmel, sajttal megszórni, majd csíkokra vágni és feltekerni. De én nemcsak pizzakrémet tettem rá, hanem császárszalonna kockákat is! Hiába, ilyen vagyok!

Mivel elég kicsinek tűntek, így hagytam még őket fél órán át kelni.

Felhasználtam:
3,5 dl tej
2 dkg élesztő
2-3 ek cukor
25 dkg liszt
25 dkg Graham-liszt
1 tk só

A recept egy alaprecept, amit bármivel meg lehet tölteni. Amúgy a Kifőztük magazin 2011.es augusztusi különszámában találtam meg, amiben csak kenyérfélék vannak, mert a Nemzet kenyere alkalomból íródott. Természetesen az idei Nemzet Kenyere receptje is benne van! :)

A pizzaszósz saját recept, természetesen saját termesztésű paradicsomból. :)

Szósz:
bazsalikom
oregánó

cukor
bors
paradicsom szósz (Paradicsom felkockázva, sűrűre főzve, héját kiszedve.)
sok fokhagyma

Mivel mindig a szám íze szerint készítem, így fogalmam sincs, miből mennyi kell. :)