Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2011. október 29., szombat

Tönköly perec

Az eredeti receptet a szokásos emberkénél találtam. :) Mivel vettem tönkölylisztet, így kevert liszttel készítettem.

Hozzávalók :

25 dkg liszt
25 dkg tönkölyliszt
3 dl meleg víz
1 ek cukor
2,5 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
2 tk só

2 l víz 
1 csomag szódabikarbóna a főzéshez 

1 db tojássárga a lekenéshez

só ( ha van nagyobb szemű ) a szóráshoz
 
A hozzávalókat a kenyérsütőben megdagasztottam, majd 8 darabra vágtam a tésztát. Ezekből 40-50 cm-es hurkákat készítettem, majd perec formára hajtogattam. Ez idő alatt felforrt a 2l víz a csomag szódabikarbónával. A perecek mindkét oldalát fél percig főztem benne, majd rácson lecsöpögtettem. Kiolajozott tepsire tettem, lekentem tojással, megszórtam sóval, és már ment is a sütőbe.
 
Mivel ez sós étel, így ebbe 2 kanálka sót tettem, persze a babylove-os kanállal. Ilyet a DM-ben lehet venni. A kávéskanálnál nagyobb, de a teáskanálnál kisebb. Ha legközelebb is csinálok ilyet, akkor ezzel mérem a sót! :)
A tönköly liszt magas sikértartalmú lisztféle, így jobban kel meg tőle a tészta. Bár, ha két tepsire tettem volna, akkor tuti megmarad a formája! De ez minket nem érdekel! :) Inkább legyen egészséges sok-sok E nélkül!

Ilyen lett az én zsömle formájú perecem. :D

 
És mennyei!!! Kellemes, lágy a tésztája.

Tökös rétes

A múlt héten, Hunorral faragtunk egy töklámpást, aminek a belsejéből tökös rétest készítettünk.

 Hozzávalók:
 1,5 kg tök

zsemlemorzsa
1 cs. levelestészta vagy réteslap
1 tojás
Cukor!!!

 Elkészítés:
A kikapart tököt, ami még nagy volt, lereszeltük, majd jól lesóztuk. A rétestésztát, vagy leveles tésztát kihajtogattuk, jól lekentük olvasztott vajjal. Ezután vastagon meg kell szórni zsemlemorzsával. A kifacsart tököt szépen rá kell szórni, de úgy, hogy a tészta teljes felületét lefedje. Ezután vastagon meg kell szórni cukorral! Ettől lesz finom édes! (Már, ha mindegyikre kerül! Nekem az egyikre nem jutott cukor - elfelejtettem. :D)

Ha rétestésztával dolgozol, ne felejtsd el összeragasztani a lapokat! Általában 3-at szoktam összeragasztani, így biztos nem szakad ki! :)

Csavard fel, kend le egy tojás sárgájával, és már mehet is a sütőbe. Akkor kész, ha szép piros a teteje.
Azt nem mondom, hogy a gyerekek el lettek volna tőle ragadtatva! Egy falat után ezt mondta Botond:
- Anya, nagyon szeretem, de most nem kérek többet!

Mikor az apja ette, ezt mondta:
- Nagyon finom! Tele van vitaminnal! Egyél sokat belőle! ..... Én most nem kérek belőle, de nagyon szeretem!

A kis agyafúrt! :D De legalább Hunor 3 falatot evett. Bezzeg, ha valamilyen péksütit sütök, akkor képesek addig enni, míg van a tányérjukon!

2011. október 19., szerda

Brokkoli és kelbimbó

Sajnos az idei évben a brokkolinkat gallyra vágták a hernyók. Nem tudom, miféle invázió volt, de nagy kárt okoztak mindenfelé. Persze semmi nem használt ellenük, így csak néztük, néztük, hogyan teszik tönkre a brokkolit, a diófát, meg mindent.

A kelbimbókat szerencsére nem bántották igazán, így azokat a napokban leszedtük a fiúkkal. Botond lelkesen segített, még a kis körömnyi bogyókat is leszedte. Az epém elfakadt! Hogy tudom azokat szépen megtisztítani??? Hát úgy, hogy ott aludtak a mamánál, én meg este 9-ig csináltam! :)

Na, de mikor szedtük, észrevettük, hogy maradt 1 db brokkoli, amit le is tudtunk szüretelni!!!! Ebből adódóan ma ez volt az ebéd mellé. Sajnos képet nem csináltam. Ehhez még hozzá kell szokni! Hiába, csak két kezem van!

Sajnos sokan nem tudják, hogy a brokkoliban zsírban oldódó vitaminok vannak, ezért TILOS zsírban sütni!!! A kelbimbóban viszont vízben oldódó vitaminok vannak, ezért ezt TILOS vízben főzni!!!

Ezért én a két alábbi egyszerű receptet használom. - Recept :))) röhejes ezt írni!

A kelbimbót zsírban vagy olajban addig sütöm, míg a benne lévő cukrok karamellizálódni kezdenek. Ilyenkor kezd el megbarnulni. Átszúrom egy hústűvel, és ha puha akkor kiveszem, megsózóm, és már kész is.

A brokkolit vegetás vízben puhára főzöm. Ezt a száraknál, villa segítségével ellenőrzöm. Miután kész van, meglocsolom vajban pirított fokhagymával. Jó tanács: ha sok a brokkoli, akkor sok foki és margarin kell hozzá. Ehhez is Rama margarint használok, hiszen ez felolvasztás után is jó, ellenben az olcsóbbakkal, amik tele vannak vízzel, mert az ugyebár elpárolog. Próbáltam sokféle margarinnal, de a Rama a tuti!

Önálló köretnek is kitűnő, sültek mellé.

2011. október 17., hétfő

Tócsni

Először is bocsi, de elfelejtettem képet készíteni a hokkaido zsemlékről, pedig olyan jól sikerültek! Lehet, hogy épp ezért maradt el? Az tuti, hogy gyorsan elfogyott! :)

Ma, mivel most jöttek haza a sógornőmék a kórházból, így rendkívül egyszerű ebédet rettyintettem. Jól kibabáztam magam! :)
Bontottam egy üveg cseresznye befőttet, amit gyorsan be is habartam (eper joghurt, liszt)  ill. befűszereztem (fahéj, szegfűszeg) melegítés után. Szóval ez lett a leves. Másodiknak pedig egy új receptet próbáltam ki. Mariann barátnőmtől tanultam. A fiúknak nagyon ízlett már akkor is, mert történetesen nekik és a kisfiának, Boldizsárnak sütötte.

Tócsni:
Reszelj le néhány almát! (5 db-ot reszeltem) Cukorral, van.cukorral és fahéjjal ízesítsd ízlés szerint. Keverj bele annyi lisztet, hogy ne folyjon! Süsd ki vajon. Fahéjas porcukorral meghintve tálalható, de anélkül is mennyei!

így néz ki:


Evőkanállal szaggattam, majd megnyomkodtam, hogy lapos legyen.


 Kb ennyi margarin kell hozzá, minden sütés előtt. Úgy kell csinálni, mint a palacsinta sütéskor. :)

Felhasználtam:
5 db nagy alma
Rama margarin kb 10-15 dkg
liszt
cukor
vaníliás cukor
fahéj

2011. október 13., csütörtök

Ökörszem

Húúú, de el vagyok maradva! Röviden, de tényleg tömören elárulom nektek, hogy rengeteget sütöttem! Volt benne sok ismétlés és új recept is. Új pl a hamburger zsemle, amit nemes egyszerűséggel jól elszúrtam. :) Gyönyörűen megkelt, formázás után, majd lekentem tojással. Erre jól leeresztett, mint a lufi! Úgyhogy kicsit lapos lett, de isteni finom volt. Képet nem csináltam róla, mert nem volt igazán szép. :)))

Aztán a következő új az ökörszem. A receptet itt találtam, mint mindig.

A túrót mindig én készítem itthon. Ehhez jó minőségű házi tejet kell venni, majd felönteni egy lábosba. Én 5 literrel szoktam dolgozni. Ezután csak ott kell felejteni néhány napra. Ha májasan törik az aludt tej, akkor jó. Fel kell kockázni, majd alá kell gyújtani a gáztűzhelyen. Addig kell melegíteni, míg langyos nem lesz (vagy ahogy dédi mondja: tőgy-meleg nem lesz), de ha száraz túrót akarsz - mint a bolti -, akkor forrald fel!

Én jobban szeretem, ha egy kicsit savós, mert akkor kevesebb tejföl kell bele.
Még egy tipp! Gyorsabban megalszik a tej, ha egy kanál tejfölt teszel bele. Így még az íze is finomabb! Krémesebb, lágyabb, selymesebb.... :)

Ha van a közelben bádogboci, akkor onnan vedd a tejet, mert az biztos hazai és jó minőségű! (Nálunk így hívják a tejautomatát a városban.)

Ha meg van melegítve, akkor szűrőruhába kell tenni, és felakasztani valahová. Szűrőruha lehet textilpelus, vagy régi függöny összehajtva.
 Én a kamrában szoktam felakasztani két bödön közé. :)

A túrós krémet 1-2 tojással, cukorral, van.cukorral és tejföllel szoktam kikavarni. Most utoljára annyit sikerült bekavarnom, hogy dupla adag muffinhoz és egy adag ökörszemhez lett elég.

Ökörszemről:
Briós tészta kell hozzá, majd ki kell szaggatni egy fánkszaggatóval, a közepébe egy kis üveget kell nyomni, majd ebbe kell tenni a krémet, végül lekenni egy tojással. Húúú, de röviden elmondtam a lényegét! :) Persze ezután 20 percet kell keleszteni.

2011. október 7., péntek

Virslis rozskifli

Mivel olyan sok kiflit és zsemlét sütöttem mostanában, így egy saját recepttel rukkoltam elő. Az előzménye az volt, hogy a tescóban voltunk a napokban, és átbogarásztam a lisztes polcokat. Vennem kellett amúgy is kenyérlisztet, így akadt meg a szemem a rozsliszten. Mindjárt vettem belőle kemény 1 kg-t! :) Na jó, eddig nem ismertem. :)

Itthon, miután kibontottam, egyből sütnöm kellett belőle. De rozsos receptet nem találtam kinyomtatva, így ezt találtam ki:

Hozzávalók:
10 dkg kenyérliszt
15dkg rozsliszt
25 dkg finomliszt
3 dl tej
1 tk só
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás

Tetejére:
1 tojás
sajt

Töltelék:
7 db virsli negyedelve

1,5 óra kelesztés, formázás,  majd ismét óra kelesztés után, egy nagyon jó tésztát kaptam, amit könnyű volt megformázni.  Kicsi kiflicskéket gyártottam, hogy majd könnyen elférjenek a Micimackós dobozban, ha Botond viszi tízóraira. Ezért ehhez a virsliket hosszában és keresztben is kettévágtam.
Alig vártam, hogy kész legyen. Miután megsült, mennyei illatok terjengtek a lakásban, és az íze..........felülmúlta minden elképzelésem!

A segédeim: Hunor tésztát nyújt, Botond sajtot reszel.



26 db



Van még +3 db, már elcsomagolva tízórainak.
Ez a kifli nagyon laktató!!!! Még másnap reggelire is maradt mindenkinek, persze természetesen kakaóval! :)
/Itt jegyzem meg, hogy sajnos epés vagyok, így csak minimális kakaót - 1-1,5 dl - vagy tejterméket ehetek, mert rendkívül beteg vagyok tőle, pedig IMÁDOM a kakaót!!!!! A bolti tejet meg utálom! /

2011. október 6., csütörtök

Húsos táskák és császárzsemlék

Jól el vagyok maradva a blogolással, pedig rengeteget sütöttem az elmúlt 2 héten! Igyekszem pótolni, csak sajna eddig festettük a nagyszobát, ami még most a mienk, de jövőre nekik adjuk, és elfoglaljuk az övékét. Azért jövőre, mert nincs időnk minden munkálatra. Úgyhogy azt is tervezem ezerrel, meg sütök-főzök-horgolok-scrappelek!

De jöjjenek a receptek, persze Tücsökbogártól! :)

A múlt héten sütöttem meg először, azóta már tegnap is készült belőle, akárcsak a sonkás tekercsből. :) Az alap tésztának az olívabogyós császárzsemlét készítettem el. Ebből lett néhány zsemle, a tetején tökmaggal, illetve húsos-szalonnás-kukoricás, mindent bele táska. Volt egy csomó maradék kajcsi, amit ebbe beletettem, megszórtam sajttal, és már kész is. De hogy pontosan mi? Pizzakrém - házi paradicsompüréből készítve (saját) -, császárszalonna, házi mangalica szalonna, lila hagyma, kukorica, sajt.
Ehhez a tésztát négyzet alakúra nyújtottam ki, majd az egyik felébe tettem a belevalókat. :) Összehajtottam, majd bevagdostam a tetejét, végül lekentem tojással.




Igyekszem, jövök még, csak ezer a dolgom, és el vagyok veszve. :)