Mert csak az a jó, amit én csinálok és készítek a családom számára!

2011. szeptember 20., kedd

Császárszalonnás és sajtos kifli

Ígérem, ma már több bejegyzésem nem lesz!

Szintén Tücsökbogár kockasajtos snidlinges kiflis receptje volt az alap, amit most a maradék császárszalonnával és tömlős sajttal készítettem. Nagyon finom, egyszerű és rendkívül kiadós!!! 16 db lett belőle! Már alig van, és még csak 1 falatot sikerült belőle ennem! Úgyhogy most délután rajtolok, míg a fiúk mamáznak.
Hozzávalók :

A tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor
3 dl langyos tej
2 tk só
1 db tojás
1 db tojássárga
1 ek olívaolaj

A töltelékhez:
16 db natúr vagy ízesített kockasajt
1 csokor snidling

A lekenéshez: 1db tojásfehérje

Mivel nem eszünk sósan, így csak 1 tk sót tettem bele. A legfinomabb a füstölt sajttal készült lett, de a natúr sajtos és a szalonnás is isteni!

Bogyós leves

Mai 2. bejegyzés! :)

Ez a leves nagyon kapós a gyerekeknél!!!! Mellesleg a neve is tőlük származik!
Először is ott kezdem, hogy nem szeretem a főzelékeket! Így ebből kifolyólag nem is tudom, sőt nem is akarok készíteni! De! Szükségük van ezekre a vitaminokra is, hiába eszünk mázsaszámra gyümölcsöt, ez is kell. Apánk csak szeretné a főzelékeket. Ha anyósom készít, akkor ott eszik nála, ennyi. A fiúk is ettek már 1-2 alkalommal, de mára már köszönik szépen, nem kérnek belőle. Tudom, az én hibám, mert én se eszem meg. Ezért is fejlesztettem ki ezt a levest!

Lehet, hogy a tej ad neki fura ízt, amitől nem akarom megenni? Lehet, de egy biztos ebbe a levesbe semmiféle tejterméket nem teszek!

Hozzávalók:
minden zöldség, ami van otthon (répa, gyökér, karalábé, zeller, fokhagyma, vöröshagyma, zöldbab, zöldborsó, brokkoli, stb.)
1 tk cukor
1 ek liszt
olaj
Ízvarázs ételízesítő - a fő ízesítő!!!
Vegeta - kevés kell belőle


Mindenféle zöldségből egy keveset teszek az edénybe, öntök alá olajat (tetszés szerint, vagy amennyi kell), erre jön a cukor, és jól megdinsztelem. 
A cukor azért kell, mert ez jobban kiemeli az ízét. Ezért szoktam a borsólevesbe is tenni. 
Felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd lefedem, és tovább főzöm. Mikor minden zöldség kész, összeturmixolom. Ezután mehet bele a liszt, majd újból turmixolás. És már kész is! Miután lezárom, ízesítem.

A Tescóban szoktunk venni levesgyöngyöt, mert az vált be igazán, kevésbé sós. De, aki szereti a nagyon sós ételeket, akkor azoknak a Lidl-ben kaphatót ajánlom.

Még egy tipp:
A Tescóban kapható Leveszöldség keverék (mirelit) egy kitűnő alap, amit tovább lehet turbózni. Én így készítem!

Attól zöld a leves, hogy sok benne a zöld növény: brokkoli, bab, borsó. Ha több sárgarépa kerül bele, akkor sárgásabb színű lesz. Én kb. 2/3-1/3 arányban szoktam ezeket beletenni, a többi csak járulékos anyag. :)

Ebből még repeta is szokott lenni!

Mivel elég tartalmas, és laktató, így ma pl másodiknak csak fasírt és rizibizi volt. A férjem szerint jó lenne sült hús mellé is. Háááát lehet....még nem próbáltam.

Jó étvágyat!

Császárszalonnás tekercs

Tücsökbogár sonkás olajbogyós csavarját alakítottam át egy icipicit. :) Mivel nálunk nem lehet a mediterrán fűszerkeverékhez való alapanyagokat beszerezni, csak Makón, így ezt jól kihagytam. De azért felírtam, mit kell beszerezni, így ha megyünk vásárolni (mert mindig ott vásárolunk, mivel itthon min. dupla áron van minden), akkor megveszem.
Az olajbogyó nálunk nem menő, és mivel volt itthon császárszalonna, így azzal sütöttem meg. A tészta elég ragacsos volt, amitől meg is ijedtem egy csöppet, de szerencsére szép nagy tekercsek lettek belőle.

Hozzávalók egy teljes adaghoz:

25 dkg kenyérliszt
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
2 dl langyos tej
1 evőkanál olívaolaj
12 szelet szárított sonka (nekem feketeerdei volt itthon)
5 dkg Fragata olajbogyó (zöld vagy fekete, tetszés szerint)
0,5 teáskanál só

A kenéshez:
1 evőkanál olívaolaj
0,5 teáskanál házi mediterrán fűszerkeverék(Tücsökbogár)
 Hogy mindenre jusson időm, kenyérsütőben készítem el a tésztát dagasztó programon! :) Ennyi a csalás a részemről! :) Ez a program 1:30 perces, így meg tudok főzni, vagy a fiúkat el tudom altatni, míg a tészta készül.
Ilyen nagyok lettek! Mérce a zsírpapír.

Gyorsan el is fogyott. Még jó, hogy Botondnak előtte félretettem! :)
Az oviban is nagy sikere volt, ugyanis a húgom kisfia is ilyet kért másnapra az anyjától. :) Botond elmondása alapján, az óvónéniknek is tetszett. :) /Egy csoportba járnak. Botond a fiatalabb 1 évvel./

2011. szeptember 18., vasárnap

Briós

Mivel még mindig betegek vagyunk, a gyerekek és én, és nincs ovi ezen okból, ezért ma sütöttünk egy kis brióst. A recept TücsökBogártól származik. Nagyon finom lett, de lehet, hogy csak én vagyok ennyire édesszájú, mert cukrozottabban, édesebben tudom elképzelni. Na mindegy! A tény, hogy jól sikerült, szép lett, és talán már ki is hűlt.

Hozzávalók :

A tésztához

0,5 kg liszt
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 db tojás sárgája
csipet só

1 db tojás a lekenéshez
3 dkg cukor a briósok tetejére

Mivel a briósfonást és a rózsát is kiakartam próbálni, így lett mindkettőből, plusz készítettem madárkákat is! Az ötlet a dédimamámtól származik. Így készül a villás farkú fecskemadár:

Vágj le egy darab tésztát, sodort jó hosszúra, majd köss rá görcsöt. A rövidebb vége legye a feje, amit egy kicsit formázni kell. Szemnek 2 szem egész bors kell - persze nekem csak darált volt itthon, így kimaradt. A hosszabb végét pedig vágd be. És már kész is a madár!

Mivel jó buli a fiúkkal együtt készíteni, így ezt is közösen gyúrtuk, sütöttük. És mivel hisztibe csapott ki a dolog, így kekszformás briós is készült: nyuszika - Hunor műve, kacsa - Botond műve.


Mindenkinek jutott 1-1 mindegyikből.

Csak, hogy ne essen szét! :)
Ő már vérprofi!!!!!

Látod, Henike, így kell csinálni!

Botond, így kell?

Még egyszer mutatom!

Ez lett belőle!
Ha figyelmesen nézitek, akkor ott, középtájon, láthatjátok a kacsát és a nyuszit. Na az, már nincs meg. Megették!:)

Mivel ügyes, gyors és szuper anya vagyok, délre készen volt a briós, a marhahúsleves, a marhapöri és a borsós tokány is! És persze még kinn labdáztunk a kertben délelőtt :)))) Na, jó, tegnapi maradékot ettünk! :))))

Szép napot!

Bagel

Ma nekiláttam, és megsütöttem Botond holnapi tízóraiját.
Aki nem emlékszik: nem lehet tízórait rendelni, csak akkor, ha ebédet és uzsonnát is veszünk. Persze eszem ágában sincs havi 10000 ft-ot költeni erre, mikor itthon főzök mindennap, mellesleg az ovi 5 percre van tőlünk!

A receptet TücsökBogárnál láttam, ami azonnal elnyerte a tetszésem! Ezenkívül rengeteg zsemléje és kalácsa is van, kimondottan tízóraira. Itt elolvashatod.

Egész jól sikerült, bár én csak 1 tk sót tettem bele. De, mivel egy kicsit édesebben tudom elképzelni, ezért legközelebb 4 ek cukrot teszek hozzá. Ja, és a tetejét csak tojássárgájával kenem le, mert így egy kicsit fakó. De az íze nagyon jó. Kakaó mellé ideális!
Megkóstoltam, tényleg jó! :)))



Összesen 8 db lett a fél kiló lisztből! Botond tízóraijára mostantól Micimackó vigyáz! Így biztos marad neki holnapra! :)))

Nem áll messze tőlem a sütés. A fiúk születése előtt kb 2-3 éven keresztül sütöttem a kenyeret. Szerencsére csak 1x kellett vennem kenyérsütőt, amit kaptam! :) Hausmaister. Nem a legdrágább, de ez az ami a legtovább bírja. Keresztanyámék fél év alatt 3 gépet vettek, de mindegyik kilyukadt. Az övéké drágább kategóriás volt, de azt nem árulom el, milyen márka!
Sütöttem már benne kenyeret, tótkalácsot, de dagasztottam vele tésztát is, amiből zsemle, kifli és most bagel lett. Imádom!!!

Legközelebb brióst sütök. Hmmm...talán rózsás alakúra készítem!


Ja, Apus most ment el a polc darabjaiért, mert mostanra sikerült elkészíteniük! Úgyhogy nemsokára jön a felújítás előtt és után képsorozat!

Padlizsán

azaz padlizsánkrémet csinálok. :)

Nem leszek gasztro blog, de ezt muszáj feltennem!!! :)))

Imádom a padlizsánkrémet!!! Úgyhogy ma reggel rávettem Apust, hogy ugorjunk ki románba, és nézzünk szét a piacon, Nagylakon. Nehezen, de elindultunk fél 9-kor. Ez ottani idő szerint, már fél 10. Ja, és nem holmi magyar piac, ami fél 10-kor már összepakol!!! A kinti még délben is működik, és legalább 200 ember van ott! Szóval a gyerekeket rábíztuk a dédire, és kimentünk.

Irtó sok mindent vettünk, és rengeteg pénzt hagytunk kinn! :))) 2500ft-ot! A szatyor padlizsánért pl. 350 ft-ot fizettünk. Átlag 1,5 lei, de mi a 4 kg-t megkaptuk 5 leiért. Ja és vettem fonalat, 4 kisebb motringot, 380 ft-ért. Úgyhogy ebből készítek amigurumi nyuszit a fiúknak, már feltéve, ha lesz rá időm! De legalább már fonalam van!

Ha valaki arra jár, feltétlenül egyen mici-t (micsi)!!! Nagyon-nagyon finom! Darált hús kolbász grillezve. Jól bekajáltunk, úgyhogy nem is ebédeltünk, de sebaj, van padlizsánkrém, ami délutánra jól összeérik! :))) nyam-nyam

Szóval most is épp az készül, de már egy adag kész! A többit megpróbálom eltenni télire, persze abba nem kerül majonéz! :)

Hozzávalók
4 közepes padlizsán
1 nagy hagyma reszelve
1 citrom leve

2 ek mustár
Házi majonéz - 3 tojássárgája és 2 dl olaj


 Akkor jó, ha elszenesedik a haja. Én ebben a régi wokban sütöm, mert azt nem sajnálom. :) Amúgy is ki akartam régen dobni, de erre pont megfelelő, így maradt.

A következő fázisról nem csináltam fotót! :( Meg kell mosni hámozás után, össze kell darabolni, majd mehet rá a reszelt hagyma, só, mustár, és már lehet is turmixolni. Ha kész, akkor házi majonézt kell hozzá adni. Csak azzal jó, a boltival nem!!!

Majonéz:
Nagyon lassan csorgasd bele a tojássárgájába az olajat, közben mindig keverd egy habverővel. Akkor jó, ha elég sűrű. Öntsd a masszába, és már kész is a padlizsánkrém! :) Mókás a színe, de az íze annál finomabb!



Ekkora tállal van egy adagból.
Pirítósra, kenyérre kenve isteni finom!!! Remélem most is ízlik a fiúknak, és nem járok vele úgy, mint a mogyoróvajjal. Azt nekem kellett megenni! :)

2011. szeptember 17., szombat

Sziasztok!

Már jó ideje foglalkoztat ez a blog. Most mégis arra az elhatározásra jutottam, hogy belevágok. Nem kell valami komoly, eget rengető dolgokra gondolni! Általános, kedvenc, és új próbálkozásaim szeretném bemutatni. Az alapötlet Ildikó barátnőmtől származik. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer én is indítok egy majdnem gasztroblogot, ami valahol mégis az. :) Nem vagyok profi a konyhában, hanem csak egy egyszerű háziasszony, aki szeret sütni-főzni, ezért kérlek, nézzétek el, ha hibázok!

Az építő gondolatotokat előre is köszönöm!

A fő vezérfonalam mostanában a tízórai kérdéskör, mert sajnos nem lehet már csak tízórait rendelni nálunk, ugyanis csak akkor járna, ha ebédet és uzsonnát is kérünk. Ezért inkább saját magam álltam neki a tízórai minél változatosabb összeállításához. Így gyakran láthattok nálam péksüteményeket. Próbálok minél többfélét felkutatni, majd elkészíteni, és bemutatni nektek. Remélem számotokra is hasznos és élvezhető lesz!

A hozzászólást úgy állítottam be, hogy bárki hozzászólhat Google vagy egyéb regisztráció nélkül.